[OFF]M-DISC : Biztonságos adattárolás akár 1000 évre Téma: Kütyü

Egy optikai adathordozók fejlesztésével foglalkozó amerikai vállalat, a Millenniata egy friss adathordozó típust mutatott be, amely M-DISC névre hallgat és képes a rajta tárolt adatokat akár 1000 évig is megőrizni – mindezt úgy, hogy az optikai adattárolót akár napi szinten is használhatjuk, nem kell páncélszekrénybe zárni.

Az M-DISC egy DVD méretű és adattároló kapacitású megoldás, amelynél az adathordozó réteg a széles körben alkalmazottal ellentétben nem organikus, hanem egy speciális, szervetlen megoldás, ami „sziklához hasonló” anyagra alapoz. Az adathordozóra egyszer felírt adat akár 1000 évig is gond nélkül visszaolvasható és az adathordozó réteg élettartamát az sem csökkenti, ha az adott optikai korongot nap, mint nap használjuk. A Millenniata által kifejlesztett technológiát már természetesen szabadalom védi.

A gyártó a siker érdekében megállapodást kötött egy neves gyártóval – Hitachi-LG Data Storage -, ami világszerte értékesíti majd az M-READY DVD meghajtókat. Ezekkel a termékekkel nem csak olvashatóak lesznek az M-DISC korongok, hanem írhatóak is – a kompatibilitás meglétéről pedig minden esetben egy M-DISC logó árulkodik majd. Az adathordozók gyártása a Millenniata feladata lesz.

Maguk az M-DISC optikai adathordozók 4,7 GB-os adattároló kapacitást kínálnak, és olvasásukra a gyártó hivatalos közleménye szerint bármilyen DVD meghajtóval lehetőség lesz, nem csak az M-READY egységekkel. A jelenlegi tervek szerint október folyamán kezdődhet meg az M-DISC korongok és az M-READY optikai meghajtók forgalmazása. A korongok egyenként 3 dollárba kerülnek majd, de ötös csomagban 14 dollárért, míg tízdarabos kiszerelésben már 27 dollárért is hozzájuk lehet jutni.

A Millenniata mérnökei már az M-DISC Blu-ray változatait is fejlesztik, ám ezek majd csak később mutatkoznak be a nagyközönség előtt.