mindcandyz #9 Téma: Counter Strike

Nézzetek Misfits-et! Aki szerette a Skins-t és úgy gondolja, hogy a Heroes nézhetetlen vérgagyi lett, annak ez a sorozat kötelező. Egyelőre egy 6 részes 1. szezon ment le belőle a brit E4 csatornán, azaz 40 perces epizódokkal számolva, alig több, mint 4 óra az egészet ledarálni.

Ami a történetet illeti, van egy csapat fiatalkorú bűnözőnk egy lepukkant angol kisvárosban, akiknek közösségi munkát kell végezni. Rögtön az első napjukon jön a semmiből egy vihar, amitől szuperképességeik lesznek. Az 5 főszereplő a vihar után csak szép fokozatosan kezd rájönni arra, hogy valami megváltozott és, hogy pontosan mit is dobott nekik a gép. Amennyivel alapból hülyére veri a Heroes-t, hogy a sci-fi kategóriás alapsztori ellenére, nem feltétlenül a világmegváltás a téma, és nem is légből kapott erkölcsi alapon, hiszen eleve átlagemberek, „elítéltek” jutottak a képességekhez, így nem biztos, hogy mindegyik jó helyre került, ráadásul az is külön poén, hogy mindenki olyat kap, ami a habitusából, jelleméből vagy múltjából fakad.

Sokkal valóságközelibb az egész – már amennyire egy szuperképességes sorozat valóságközeli lehet – hiszen itt mindenki a saját maga előnyére próbálja meg fordítani a képességeit, nem arra, hogy vadidegen embereket mentsen meg vele. A sorozat emellett nagyon jól keveri a vígjáték és a thriller elemeket egymással, tehát lehet rajta röhögni, lehet rajta izgulni, és még az is érdekel, hogy mi van a karakterekkel. Mivel brit sorozatról beszélünk, ráadásul kábelesről, így nem árt leszögezni, hogy van benne szleng és káromkodás töménytelenül, de mégsem az unalmas és elcsépelt amerikai stílusban történik mindez, sőt helyenként még annak is szórakoztató, aki amúgy viszolyog az ilyesmitől. Kapunk nem kevés korhatáros jelenetet, ráadásul még a karaktereink se a futószalagon gyártott műanyagemberek köréből kerülnek ki.

Többet nem akarok róla írni, mert az már a spoiler kategóriába esne, ellenben itt van 2 videó a sorozatról, egy hivatalos promo az E4 csatornától (embedding disabled), illetve egy fan-made zenés összeállítás Prodigy-re. Ja, ha nem mondtam volna, a Skins-hez hasonlóan ez is tele van jobbnál jobb zenékkel, ami csak újabb pirospont.