mindcandyz #3 Téma: Counter Strike

Kinek jutott eszébe keresztezni a Guitar Hero-t a Tetris-szel és valami kezdetleges, GameBoy-os autóversenyes játékkal? Merthogy az AudioSurf ezeknek egy nagyon okosan összerakott addiktív hibridje, ahol a versenypályát saját mp3-aink alkotják.

A játék egyedisége erősen megnehezíti, hogy körülírjam hasonlatokkal, hogy miről is van itt szó, de azért megpróbálkozok a lehetetlennel. Adva van egy – többnyire 3 sávos – kötött pálya, amin kis űrrepülőnkkel/-kocsinkkal kell végigmennünk, közben különböző ügyességi/logikai feladatokat megoldva. A játékot több féle módban is lehet játszani, de mindegyikben közös, hogy magát a versenypályát az általunk kiválasztott aláfestő zene adja meg.

A zene ugyanis nem csak, hogy aláfestésként szolgál, de gyakorlatilag meghatározza az adott pálya formáját és nehézségét is. Értelemszerűen a gyorsabb számoknál, gyorsabb lesz a játék tempója, így zömben lejtmenetben kell, nagyobb sebesség mellett problémamegoldani, míg a nagyon lassú számok gyakorlatilag játszhatatlanok, hiszen 0 kihívás van bennük.

Az első pár játék a legkönnyebb fokozat, legkönnyebb játékmódjában gyakorlatilag magával az alapötletben rejlő kreativitással képes volt lekötni, aztán hamar el lehet jutni odáig, hogy csak azért rakosgatod be egymásután az újabb és újabb számokat, hogy megnézzed, hogy hogyan viselkedik a pálya az adott zenére. Mint már említettem a játék sebességét alapvetően a szám tempója határozza meg, viszont érdemes elszórakozni egy kicsit a törtütemű számokkal is, hiszen hamar a budapesti utakon találhatjuk magunkat, ugyanis minden komolyabb ütemre hullámot visz a program a pályába, és ez egy kaotikusabb dnb szám esetén valami egészen autentikus metróépítős-kátyús-macskaköves élményt adhat vissza.

Ha ezen a fázison is túlestünk, akkor elkezdhetjük kipróbálni a magasabb szintű játékmódokat is, ahol észrevesszük, hogy – bár arányosan – de minden jóval gyorsabb lesz a nehezítések mellett, így csupán a száguldozással is el lehet funolni néhány órát simán, míg tart az újdonság varázsa. Később persze, ha ez már rutinszerűvé válik, tanácsos kipróbálni a „mono” jellegű ügyességi játékmód mellett komplikáltabbakat is, ahol nem csak a bizonyos pályaelemek felszedése és kikerülése a cél, hanem száguldás közben kéne átlátni színgyűjtögetős feladványokat is.

Ez így most nyilván sokatoknak elég kusza elsőre, de akit érdekel, az úgyis letölti a demót a Steam-ről ingyen (mert le lehet), vagy internetes rutinját használva egyéb nem reklámozott alternatívákhoz folyamodik inkább. A játék ára amúgy igen jelképes, hiszen 9.99€-ba kerül, de aki többre vágyik a gondtalan unaloműző száguldáson kívül, annak bizony ajánlatos ezt a 3.000 Forintot rászánnia.

Az addikciót ugyanis hosszabbtávon a Scoreboard és a versenyszellem hivatott fenntartani, hiszen, akik eredetiben beszerzik a játékot, azok minden eredményüket minden zeneszámhoz felvihetik, így felkerülhetnek a toplistába, ahol azt is meg lehet nézni, hogy a barátaiddal szemben hogyan teljesítettél például. Ráadásul ha vezeted az egyik számnál a versenyt, és később valaki letaszít a trónról, akkor erről az eseményről egy roppant kedves e-mail üzenet fog várni téged, amire a legtöbb ember nyilván úgy reagál majd, hogy meg akarja javítani a rekordját.

Amellett, hogy a zene- és a videosáv szinkronja valami nagyon egyedi vizuálorgiát varázsol a monitorra, nem kifejezetten nevezhető szépnek a játék, cserébe viszont nem is kell hozzá erőmű, hogy normálisan elfusson. Előnye még, hogy lehet ketten is játszani (billentyűzet + egér segítségével), bár ínyenceknek ajánlom, hogy próbálják ki hardon, hogy ők irányítják mindkét repülőt egyedül. 

Akit pedig nem győzött meg a fenti írás, hogy neki erre szüksége van, az nézze meg az alábbi két YouTube videót, két különböző játékmódról, különsen a Pendulum-nál érdemes megfigyelni, hogy 1:26-nál hogyan durvul be hirtelen a játékmenet 

Pendulum – Blood Sugar
Lamb – Angelica

Esetleg ha vannak olyanok, akik már AudioSurf-öznek, azok ajánlhatnának érdekes számokat kipróbálásra, amik a nehezebb kategóriába tartoznak. Természetesen most is, mint minden ilyen bejegyzés után, várom a véleményeteket a fórumban!