mindcandyz #4 Téma: Counter Strike

A CSHU „Offtopic – Filmek” fórumában Sanci észrevételezte, hogy mostanában egyre kevesebb az igazán jó, nézős film a mozikban, ami ugyan szerintem is igaz, bár ez közel sem jelenti azt, hogy ne lehetne azért kiemelkedő filmeket találni.

Össze is szedtem tehát 10 olyan alkotásnak a bemutatóját, amelyeket még nem mutattak be nálunk, sőt túlnyomó többségüket még a tengerentúlon se láthatták, viszont én személy szerint nagyon várom őket. A film egy nagyon szubjektív kultúrcikk (már amelyik egyáltalán az), így azt hiszem, mondanom se kell, hogy az alábbi traileres filmajánló kizárólag az én ízlésem szerint lett rangsorolva. Akit érdekel valamelyik film leírása, az klikkel a címre, megnézi a trailert, remélhetőleg kedvet kap az adott filmhez, vagy csak beírja fórumba, hogy mennyire szar az ízlésem, és kinéz ilyeneket egyáltalán.

A listából igyekeztem hanyagolni az ázsiai rétegfilmeket, mert azokra aztán végképp nem kíváncsi a legtöbb ember (pedig…), ellenben az alábbi 10 talán jó pár filmrajongót érdekelhet. Aztán ha úgy gondoljátok, hogy kihagytam volna valamit (nem, az Avatar engem még mindig nem érdekel :P), akkor lehet csatlakozni a fórumon a linkajánlóhoz a ti kedvenceitekkel. A premier dátumok egyébként az USA-i bemutatókat jelölik (erre lehet rádobálni a heteket vagy a fél éveket).

10. The Informant! (2009. szeptember 18.)

Steven Soderbergh (Traffic, Solaris, Ocean’s 11-13) ezúttal egy krimi-vígjátékot dobott össze megtörtént események alapján íródott regény alapján (hát persze)Matt Damon főszereplésével. A story leginkább a „The Insider”-re hajaz a „Burn After Reading” stílusában, hiszen főszereplőnk feldobja saját vállalatát az FBI-nál, akik megkérik, hogy gyűjtsön össze minél több információt a vádemeléshez, ám finoman szólva se mozog otthonosan James Bond-ként. A többi pedig ott van a trailerben.

9. The Box (2009. november 6.)

Richard Kelly (Donnie Darko, Southland Tales) szintén feldolgozással kopogtat a mozi ajtaján novemberben, ahol Richard Matheson „Button, button” című novelláját próbálja meg 115 percben tálalni. Itt került ki a film a listám Top5-jéből a 9. helyre, hiszen jó pár novellát láttam már filmvásznon, és a legtöbbjük képtelen volt kitölteni a 90 perces játékidőt is, itt meg ugye közel 2 óráról beszélünk. A történet rém egyszerű, de mégis zseniális. Becsönget egy anyagi gondokkal küszködő családhoz egy vadidegen ember, majd ott hagy náluk egy dobozt, amin egy gomb található. Ha megnyomják a gombot, kapnak $1.000.000-t, ugyanakkor ezzel egy időben meghal egy olyan ember, akit nem ismernek. A történetet egyébként a „Twilight Zone” című sorozat egyik epizódja is átvette, ám ők megváltoztatták (talán feljavították) a sztori befejezését, merthogy nem árulok el sokat azzal, hogy ott lesz a csavar a végén. A kérdés, hogy a feszültséget hogyan tudják 2 órán keresztül fenntartani. Remélem, hogy a nagyszerű „Donnie Darko”, és a felemás „Southland Tales” után, ismét kultikus darabot kapunk Kelly-től.

8. The Road (2009. október 19.)

„No Country For Old Men” írójának, Cormac McCarthy-nak a könyve kerül feldolgozásra (szép, eddig 3-ból 3 feldolgozás) ebben a poszt-apokaliptikus road-movieban. A főszerepet Viggo Mortensen játsza, aki fiával, egy pisztollyal és egy bevásárlókosárnyi cuccal indul délnek egy civilizáltabb, élhetőbb vidék reményében. Útjuk közben nem találkoznak se zombival, se űrlényekkel, így a veszélyt többnyire a többi túlélő jelenti számukra, így ebben némileg hasonlít a jövőképe a „Children of Men”-re. Érdemes megnézni a trailert, mert szerintem nagyon sikerült elkapni a hangulatot.

7. Zombieland (2009. október 2.)

Hogy adjunk az önfeledt szórakozásnak is a komolyabb filmek mellett, bátran merem ajánlani mindenkinek egyetlen trailer után a Woody Harrelson és Emma Stone főszereplésével készült horror-vígjátékot. Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem egy „Scary Movie” szintű agyament paródiáról beszélünk, hacsak nem úgy fogjuk fel a filmet, mint a legvéresebb műfaj görbetükrét. Kár bármit is írni a történetről, mert nem hiszem, hogy sokat számít majd, ellenben a trailer után felcsillant némi remény bennem, hogy végre egy „Braindead”-hez hasonló sírvaröhögős vérfürdőt kapok majd 17 év után. Jó lenne…

6. District 9 (2009. augusztus 14.)

Bár már bemutatták a filmet, de itthon csak szeptember 24-én érkezik, így felvettem ezt is az ajánló-listára, amit nem ismert rendező rendezett, nincs benne nevesebb színészgárda, és mégis 8.6-on áll közel 1 hónapja az IMDb-n. A film annak ellenére várós számomra, hogy abszolút nem rajongok a sci-fi-kért, és ezt csakis a történetnek köszönheti. 1990-ben földönkívüliek érkeznek Dél-Afrikába, akiket akkor lelkesen és békével fogad az emberiség, ám ez a pacifista hozzáállás a 30 év során megkopni látszik. 2010-re, már az elkülönített telepekből, ahová beköltöztették őket, elhanyagolt ghettók lettek, és ekkora már állatként kezelik az összes idegent. Röviden ennyiben foglalható össze a film alapfelállása, ami az akciójelenetektől sem mentes, hiszen hamar elmérgesedik majd a két fél között a helyzet. Az meg csak a hab a tortán, hogy papíron most a földönkívüliek a „jófiúk”.

5. Sherlock Holmes (2009. december 25.)

Karácsonyra érkezik Guy Ritchie legújabb filmje, ahol a „Lock, Stock…” és a „Snatch” klasszikusok után sokat betliző rendező igyekszik megmutatni a világnak, hogy még mindig ért a filmkészítéshez. Ennek elhitetésében segít majd neki Robert Downey Jr.Jude Law és Rachel McAdams is Sherlock Holmes feldolgozásában. A bemutató után korántsem várom már el, hogy történethű legyen a darab, de remélem sikerül nem átesni a ló túloldalára, és valami „Indiana Jones”-szerű könnyed szórakozást kapunk majd angolosan átsütve. Igazából ha sikerül mértéktartóan vicces, kalandos krimit gyártania, én már boldog vagyok, mert ebből a műfajból tényleg nem jut nézhető darab minden évre.

4. The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009. december 25.)

Szintén a karácsonyi filmdömpinget erősíti majd Terry Gilliam (12 Monkeys, Brazil, Fear and Loathing in Las Vegas) legújabb agymenése, ami már több, mint egy éve elkészült, de csak fesztiválokon lehetett eddig látni. A film főszereplője Heath Ledger, aki ennek a filmnek a forgatása közben hunyt el (tévhit tehát, hogy a Joker volt az utolsó szerepe), így a filmet csak Johnny DeppColin Farrell és Jude Law vendégjátékával sikerült befejezniük, akik mind a hárman Ledger karakterét alakítják a filmben. A kicsit kusza történet röviden arról szól, hogy a címszereplő alkut kötött az ördöggel, hogy nekiadja a lányát, ha 16 éves lesz, addig pedig egy vásári mutatványosbódét üzemeltetnek fantáziavilágba vezető csodatükörrel, ahol valóra váltják az érdeklődök álmait. A sztori tehát ezüsttálcán nyújtja a ziccert Gilliam-nek, akit ismerve, a fenti sztárok ellenére a látványorgia fogja a hátán cipelni a filmet.

3. Where The Wild Things Are (2009. október 19.)

Tovább haladunk az „elvontság” és az „álomvilág” vonalon Spike Jonze (Being John Malkovich) legújabb filmjéig, aki ezúttal egy mindössze 15 oldalas kicsiknek szóló képregényt filmesített meg. A sztorit nem akarom lelőni senkinek, aki esetleg nem ismerné a történetet, de egy nagyon egyszerű és mégis kreatív alapanyagról van szó. A trailer alapján szerintem a laikusok számára is rögtön észrevehető, hogy Spike Jonez bizony videoklipp-rendező, hiszen olyan szinten együtt él a kép és a zene, hogy ezt csak nagyon kevesen tudják ennyire hangulatosan és jól csinálni.

2. 9 (2009. szeptember 9.)

A második helyet nálam Shane Acker nagyon-nagyon beteg animációs filmje kapta, aminek ma van az amerikai bemutatója, stílszerűen 09.09.09-én. A történetről nem igen lehet sok mindent mondani, mert az eléggé hazavágná az élményt, de annyit mondhatok, hogy a fenti trailert bátran meg lehet nézni, viszont az alkotó rövidfilmjének a megtekintését én csak a film után ajánlom mindenkinek. Merthogy ez eredetileg egy rövid animációs film volt csak, amit a kategóriájában Oscar-díjra is jelöltek, ekkor figyelt fel Acker-re Tim Burton és rögtön hozzávágott egy kalap pénzt, hogy ebből csináljon egész estés mozit. Jól tette.

1. Alice in Wonderland (2010. március 5.)

Aki kicsit is ismeri a filmes beállítottságomat, azt nem nagyon lepte meg, hogy Tim Burton (Batman, Big Fish, Edward Scissorhands) alkotása került az első helyre. Eleve ez az egyik kedvenc könyvem, főleg a benne rejlő szürrealitás miatt, amit nem igen vetek meg, bár ez lereadelhető a Top4-emről is. A történetet merem remélni, hogy mindenki ismeri, ahogy a rendezőt is, és ha ehhez hozzátesszük, hogy Johhny DeppAnne HathawayHelena Bonham CarterAlan RickmanStephen FryChristopher Lee játszik benne, akkor ezt már nagyon nem lehet elrontani. Az Alice-t alakító Mia Wasikowska-t valószínűleg kevesen ismeritek, de nekem már volt szerencsém látni az alakítását az „In Treatment” sorozatban, és tényleg nagyon tud a kiscsaj. Érdekesség még, hogy Tim Burton eredeti tervei között szerepelt a történet modernizálása is, azaz, hogy a kicsi Alice a parkban teázáskor begombázik a fa tövében, de mivel benne van a Disney keze is a húsosfazékban, ezért egy fokkal családcentrikusabb verziót kapunk csak jövő tavasszal.