GeForce GTX780 – A Titán nyomában Téma: Counter Strike

Egy-két hónapja még nem gondoltuk volna, hogy ilyen közel az új GeForce széria debütálása, de egyszer csak beindult a pletykaáradat, és a grafikus vezérlők piacán ez jelent valamit. Ha nem is mindig pontosak az információk, azért az évek

Az nVidia tehát semmit sem bízott a véletlenre. Az új széria legerősebb tagján az a GK110-es GPU teljesít szolgálatot, ami a Titánon is, és a referencia kártyák is néhány apró különbséget leszámítva teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a nagytestvér. Ettől függetlenül a Titán megmarad az abszolút csúcsnak, mert a GTX780-ban „csak” 12 SMX tömb van engedélyezve, ami összesen 2304 shadert jelent. Ezen felül mindössze a memória mennyiségét felezték le, de nem hisszük, hogy a 3GB manapság bárkinek is kevés lenne.

Mivel a GTX680-hoz viszonyítva 50%-kal nagyobb memória sávszélességről, és 50%-kal több shaderről beszélhetünk, így még a tesztek nélkül is biztosra vehető, hogy a GTX780 sebessége inkább a Titánhoz áll majd közelebb. Sajnos azonban az ár is nőtt 50%-kal, így a GTX780 valahol félúton lesz a 680 és a Titán között (~200 ezer forint), ennyiért pedig már el is várható a csúcsteljesítmény. Az új kártya természetesen örökölte a nagytestvér minden extráját, így számolhatunk a Turbo Boost 2.0 kínálta előnyökkel, valamint a tökéletes, és látványnak sem utolsó hűtéssel, ami az új vezérlésnek hála nem váltogatja sűrűn a ventilátor fordulatszámát, inkább megpróbál alkalmazkodni, és kitalálni, hogy hosszútávon mi az a szint, amin érdemes a ventilátort tekerni.

Szerencsére ezt a tapasztalataink is alátámasztják. Akárcsak a Titán esetében, az nVidia most is nagyon jó munkát végzett a hűtéssel, csúcskártyához képest nagyon halk. Már anno is meglepődtünk rajta, hogy a GK110 a méretéhez képest nem igazán forrófejű, anno a Fermi architektúrás GTX480 sokkal jobban melegedett (és még kisebb is volt). A kártya tápellátásáról egy hat- és egy nyolctűs PCI-E tápcsatlakozó gondoskodik, a kimenetek pedig a mostanában megszokottak: két DL-DVI, egy DisplayPort 1.2 és egy HDMI.

Mivel a GTX780 esetében az nVidia nem élt olyan megszorításokkal a gyártók felé, mint a Titánnál, ezért felbukkanhatnak majd a saját hűtéssel szerelt példányok is. Ezek azért lehetnek érdekesek, mert a Turbo Boost 2.0 leginkább a hőmérsékletet tartja szem előtt, így ha valaki jobb hűtést csinál a referenciánál, akkor az még tuning nélkül is meglátszódhat a teljesítményen. Ez azonban a jövő zenéje, most nézzük, hogy kikkel kell a GTX780-nak megmérkőznie.