Mi van veletek? Mi lesz velünk? Ennyire reménytelen a helyzet? Téma: Counter Strike

Sziasztok, szeretném megtudni a véleményeteket a mai helyzetről, lanokról, versenyekről, netes ligákról Magyarországra szűkítve.

Elkeseredve tapasztaljuk közösségünkben a változásokat, egyre kevesebben játszanak 1.6-al ráadásul az elmúlt heti események sem segítettek abban hogy ez változzon, ESL-en és egyéb oldalakon pl EsportsHeaven, IEM quali, Dreamhack quali, mind mind eltörölte a palettájáról az 1.6-ot. Szeretjük a játékot imádjuk de mindig is az hajtott bennünket hogy versenyezzünk, lanozzunk, ligázzunk. Sajnos már csak ICL lan maradt. De meddig?

Először a CS-ről mai helyzetéről, mi lehet a megoldás?
Sokan azzal indokolják az egészet hogy kijött anno a source(már akkor megjósolták az 1.6 halálát és lássuk be nem következett el), majd most a GO piacra dobása igen nagy port kavart. A játékosok első benyomása az volt hogy játszhatatlan sz@r. Amerikában az egyik IEM alkalmával mutatták be először lanon egy úgyn EU vs. USA meccsen ahol igen sok negatív visszajelzés érkezett. Sajnos a rendezvények és a gyártók ráerőszakolták az országok közösségeit hogy váltsanak azáltal hogy nem indítanak 1.6 os pénznyereményes ligákat, lanokat kizárólag GO-ban(még a source is eléggé visszaszorult lassan el-el tűnik az is). Ezt pár országban átvészelik mert olyan háttérrel rendelkeznek akik biztosítják hogy könnyed legyen a váltás. Nálunk ahol amúgy is egy kicsi és alapvetően ellenségeskedő a scene, hisz mindenki szid mindenkit a saját csapatán kivul, még erre a maroknyi playerre is 2 oldal volt mert ellentétek voltak, csak az érdekek számítottak és ezt a váltást nem bírja el ez a scene. Az aktív lanra járó cs1.6 és source csapatok száma közel 45-50 CSAPAT volt.
Láthatjuk hogy mára mi maradt, páran elmentek GO-zni de ahogy észrevettem 1-1 csapat alig bírja 1-2 hétnél tovább, páran megmaradtak source-ozni és páran maradtunk 1.6 ba de egyre többen hagyják abba a játékot utánpótlás pedig nincs mert akik lehetnének azok elvannak pub szervereken, fele csal, másik felét meg nem érdekli a lan mert lusta felkelni a gépe elől.(mondván minek ha otthon is tudja csinálni).
Ez az egész oda vezetett hogy a mostani lanra eddig 13 counter-strike 1.6 csapat nevezett, 2! GO és source már nem is indul(most a befizetett státuszút számolom csak), gyakorlatilag halott az egész. Mi lehet a megoldás? Mit tehetne a magyar scene hogy a 3 játékból csak egy is kiadjon akár egy 24 csapatos lant, vagy legyen egy erős közössége. Tehet egyáltalán még valamit érte vagy végleg halott. Ha végleg halott mihez kezdjen az a pár „elhivatott” akik még szeretnének jókat versenyezni, lanozni stb. Keressen másik játékot? DE MIT?

Itt térnék ki a COD és BF3-ra,
Ahogy tapasztalom a COD scene még úgy ahogy megvan, cod4 ben igen szép számmal indul csapat már 20 befizetett van a köv lanra ami azért nem olyan rossz, viszont a cod2 szintén haldoklik, sjanos nem ismerem a scene-t annyira de ott sem látom azt a hatalmas átütő erőt ami egy stabil jövőt biztositana, remélem a COD4 kitart még mert valljuk be ha most ők nem lennének akkor gyakorlatilag lan sem lenne, amihez a BF3 közösség sem tud érdemben hozzájárulni. A játékban van potenciál, próbáltuk tesómmal ReapR-el, csináltunk egy csapatot, játszogattunk, jó is viszont a gépünk kicsit kevéske volt, ezeket akkor tapasztaltuk mikor esl-en játszogattunk vagy valami ligára próbáltunk menni. Pubon még elmegy, játszogat az ember, be-be szaggat, nem annyira folyamatos a game, nem annyira pontos a kevés fps miatt de belefér, viszont versenyszinten nagyon nagy hátrány. Lanra eddig 2 csapat jelentkezett, ami valljuk be gyakorlatilag semmi, ha lenne 8 csapat már-már volna értelme és akkor talán többen meggondolnák hogy menjenek e hisz a tömeg hatalma itt is érvényes( amíg más nem fizet én sem fogok elv és a végén senki sem megy el pedig amúgy lehet lenne 7-8 csapat is). Szerintem ha BF3 ból 8 csapat lenne lanon már elégedett lehetne a nép. Kérdem őket hogy hogyan gondolják, van jövője a BF3-nak magyar szinten? A COD meddig tarthatja még el magát? Mi lesz ha ezek is megszűnnek, mivel fog játszani a nép? Mire lenne igény?

Végül a DOTA2, LoL, és egyéb moba játékok. A League of Legend külföldön az egyik legsikeresebb moba, milliónyi verseny van már lassan hisz hatalmas igény van rá, kirobbanthatatlan szinte minden lanról és eszméletlen nagy a rajongótábora. Ennek ellenére nálunk még 3 nál több csapat nem jött össze lanra így lan sem volt még belőle. Netes ligák is alig alig vannak mert egyszerűen ha a nevezett létszám meg is van a csapatok zöme nem jelenik meg a versenyen. Elég nehéz így bármiféle előrelépésről is beszélni. A DOTA2 elég új még de sanjos ott is ugyan ez e helyzet(sőt).Mi van veletek LoL-osok nem akartok lanozni, jókat versenyezni? Nem értem a mai játékosokat….

Kíváncsi vagyok hogy egyáltalán miben lenne a jövő, ha lenne 12 cspat LoL, 8 csapat BF3, 20 csapat COD4, és ha csak 16-16 csapat 1.6, Source, GO már jó lant lehetne összehozni. Mire lenne igény? Szóval ha az ember azt mondja hogy szeretne versenyszinten játszani, ligákra menni, lanokra menni mivel teheti meg? Lassan semmivel, és nem látok semmi olyan készülő játékot amire azt mondhatnám hogy húúú ha kiadják akkor ez lesz a jövő lan játéka.
Starcraft MO nincs, Fifa még csak csak de nem tudom meddig tarthatja magát. Lehet ez csak a személyes vágyam de én még szeretnék jókat lanozni SOK csapattal, netes ligákra járni. Véleményem az hogy ha 1-1 lanra sok csapat jelenne meg egy olyan játékban ami külföldön sikerjáték, akár ESWC-n, IEM-en akkor egy idő után lennének jobb csapatok hisz megérné hajtani mert minél több a csapat annál több lehet egy adott verseny díjazása ami ösztönzően hat, később pedig nemzetközi kvalifikációk is megjelennének amire nagyon régen nem volt lehetőség.

Várom véleményetek, hogy mit tehet az aki most szeretne komolyan játszani, lanokra járni egy erős mezőnyben, ligákon részt venni stb.(személy szerint a LoL-ban látnám a megoldást)

Köszönöm figyelmetek.