Mumble tipp #1 Téma: Counter Strike

Csatlakozás egy kattintással.

Akik Ventrilo-ról álltak át Mumble-re, azok bizonyára úgy adják egymásnak a szerver ip/pw párost, ahogy annó, kommentbe kiírják az ip/pw-t, amit mindenki szépen kimásol vágólapra, majd console-ba be, szükségszerűen kiegészítve azt.
Mumblenek viszont van egy jó tulajdonsága, miszerint comment részbe lehet rakni képet, vagy akár írni linket is, melyet aztán egy-két kattintással meg lehet nyitni böngészőben, megspórólva ezzel egy kis vágólapra másolgatást.
De azt azonban sokan nem tudják, hogy a Steamnek van egy browser protocol-nak nevezett tulajdonsága, amellyel bizonos funkciókat egyszerűbben lehet elérni. Aki járt már HLTV.org-on, biztos észrevette, hogy van egy gomb az egyes meccsek oldalán, amivel egy gombnyomásra felcsatlakozik az adott meccs hltvjére. Mindezt teszi úgy, hogy a gomb egy steam://connect/IP:PORT linkre mutat. Szerencsére ilyet ma már itt CSHU-n is látni. Ebből viszonylag könnyen kilehet találni, hogy ez egy utasítás a Steamnek, hogy csatlakozzon az adott IP:PORT-ra. Akit érdekel, a Steam browser protocol wiki oldalán részletesen le van írva, milyen funkciókat lehet elérni eme módszerrel.

Én csak egyet emelnék ki ezek közül, ami így néz ki: steam://connect/127.0.0.1:27015/pcw

Ha ezt a linket megnyitnátok és ha futna egy helyi szerver az adott címen, pcw jelszóval ellátva, akkor elindítaná a játékot, és elkezdene csatlakozni rá. De mivel nem fut, ezért csak egy szerver ablakot hoz be. Valós címmel és jelszóval eljátszva viszont gond nélkül működik.
Ezt a linket rakhatjátok Mumble comment részbe, de ezt bárki láthatja, így bárki nyugodtan felmehet, és akár valami nagyobb zűrt is csinálhat. Ventrilon ez ellen csak úgy védekeztek többnyire, hogy jelszót nem írták ki, de ezt a legtöbb esetben azért ki lehetett találni. Itt viszont a program szerves része a chat ablak, mely ablakba ha url-t írunk, azt linkként fogja megjeleníteni, vagyis ha valaki a fenti formában írja be egy szerver adatait, akkor egy kattintással felcsatlakozhat az adott szerverre. Az pedig már remélem minden Mumble felhasználónak feltűnt, hogy lehet külön szobába, sőt akár külön embernek is üzenetet írni ilyen formában.

Ehhez azonban 1.2.3-as Developer Snapshot-ra van szükség, ugyanis az 1.2.2-es verzió még nem kezeli le rendesen az efféle hivatkozásokat. Aki meglévő 1.2.2-es verzióra szeretné feltelepíteni, annak elárulom, hogy nem szükséges uninstallálni a meglévőt. Az újabb verzió felismeri, ha már telepítve van egy verzió és automatikusan letörli azt. Természetesen a beállítások, skinek, pluginok megmaradnak.