Érkezik a ROCCAT Arvo Téma: Kütyü

November 9-én jelentette be a hamburgi illetőségű perifériaóriás, a ROCCAT, hogy hamarosan megkezdik legújabb billentyűzetük, az Arvo Compact Gaming Keyboard forgalmazását, amellyel teljessé válik a gyártó négy termékből álló Smart Desktop Management System (SDMS) névre keresztelt termékcsaládja.

 

A kezdetektől azzal reklámozzák az Arvo érkezését, hogy ez lesz az első gamer billentyűzet a piacon, amely extra billentyűkkel rendelkezik majd a felhasználó hüvelykujjára optimalizálva.  Emellett a legfőbb célkitűzés a fejlesztés során a minél helytakarékosabb kialakítás volt, azaz, hogy minél nagyobb szabadságot biztosítson az eszköz az asztalon lévő többlethely felhasználását illetően. A beépített fémlemeznek hála a klaviatúra nagyon strapabíróra sikeredett az állítások szerint, és a tekintetben is világújdonságnak számít, hogy a numpad része egy integrált játékos-móddal rendelkezik. Mindemellett pedig az Arvo-nak is része a már eddig is számos díjjal jutalmazott makró- és profilmenedzser, amelyet korábban már megismerhettünk a ROCCAT Kone egér és a ROCCAT Valo billentyűzet révén.

 

A méret a lényeg

Mivel az Arvo a már említett Smart Desktop Management System család tagja, így ehhez mérten az eddig ismert, játékosoknak készült billentyűzetekhez képest jóval kisebb helyet foglal annak érdekében, hogy legyen elég helyünk és rend, ennek folyamán pedig hatékonyság jellemezze asztalunk kialakítását. A kompakt kialakításnak köszönhetően szinte soha nem fogunk az egérrel vagy egérpaddal a billentyűzetnek ütközni, ez pedig jóval kényelmesebb és hatékonyabb játékélményt eredményez. Azok számára is ideális választás lehet az Arvo, akkor a kurzorok és azok környezetére konfigurált billentyűzetkiosztással játszanak és a billentyűzetet elforgatják a monitor mellé, mivel sem a monitornak nem ütközik neki az eszköz, sem az asztalról nem lóg le, amely az egyéb klaviatúráknál igen gyakori probléma volt.

A Numpad és a kurzorok szimbiózisa

Ezt az igazán helytakarékos méretet azt teszi lehetővé, hogy a fejélesztők kombinálták a numpad részt a standard billentyűzetek kurzoros részlegével, ahol a kurzorok felett vannak a különböző funkcióbillentyűk (pageup, pagedown, delete és társai). E, úgynevezett dual-assignment (dupla kiosztás) numpad mód révén a klaviatúra jóval keskenyebb hagyományos társainál, de azok minden funkciójával és gombjával rendelkezik. A két mód (gamer mód és sima mód) közötti váltás egy mozdulattal megoldható a mód-váltó gomb segítségével. Ha ez a gomb nem világít, akkor vagyunk játék módban, ilyenkor nem csak a kurzorok és a két makró gomb aktív, de az összes felettük elhelyezkedő funkcióbillentyű is, a kurzorok pedig kék háttérvilágítással is rendelkeznek, megkönnyítve a sötét helyeken való játékot. Amennyiben világít a mód-váltó gomb, akkor sztenderd billentyűzetként használható az Arvo, ilyenkor a numpad eredeti funkciói szerint működik számokkal és matematikai műveleti jelekkel.

Egyedi, hüvelykujjra optimalizált billentyűk

Három ilyen gombot helyeztek el a fejlesztők a szóköz alá, ezzel elősegítve azt, hogy sokkal hatékonyabban és gyakrabban használhassuk hüvelykujjunkat játék közben. Mindhárom makró gomb szabadon programozható, így az általunk művel játék egy-egy műveletét könnyen ezekre a billentyűkre oszthatjuk, úgy mint fegyver újratöltése vagy egy bizonyos varázslat indítása és hasonló finomságok. Ehhez kapcsolódóan szintén egyedi tulajdonsága az Arvo-nak a ROCCAT Timer névre keresztelt funkció, amelynek segítségével beállíthatjuk, hogy az adott játékban (pl. Quake, WoW) milyen időközönként jelennek meg vagy használhatóak újra a felvett itemek és kijátszott varázslatok, ezt pedig könnyen nyomon követhetjük a billentyűzeten, amelyen akkor gyullad meg a LED, ha lejárt az adott idő a legutolsó megnyomásától számítva. Az is megkönnyíti az eszköz használatát, hogy a Caps Lock be- és kikapcsolt állapotát jelző LED magára az említett billentyűre van elhelyezve, így egyből látjuk, hogy éppen milyen állapotban van.

 

A komfortérzet

Nem csak a kompakt kialakítás teszi az egyik, ha nem a legjobb játékos billentyűzetté az Arvo-t a gyártó szerint, hanem az optimálisan kialakított nyomáspont az egyes billentyűk esetén. Közepesen magasak a gombok, azaz se nem túl könnyű, se nem túl nehéz megnyomni őket, így a gépelés és játék közben is nagyon kényelmes érzés használni.

Masszív felépítés a beépített fémlemeznek hála

A billentyűzet a az integrált fémlemeznek köszönhetően szinte elpusztíthatatlan, a mindennapi és szakszerű használat során pedig végképp. Szó nélkül ellenáll a néha a játékosok többségénél bekövetkező dührohamnak és csapkodásnak, valamint az asztal élén történő koccanásnak is. A fémlemeznek és a kialakításnak köszönhetően a fejlesztők igyekeztek tökéletesen belőni a billentyűzet kívánatos súlyát is a stabilitás mindenek feletti szem előtt tartásával. A magasság a kihajtható lábakkal állítható és az eszköz remekül tapad mindenféle felületen a kis párnácskák révén, amelyek szinte tapadókorongokként ragaszkodnak az asztallaphoz.

Kipróbált és bevált Macro Manager

Győztes felálláson ne változtass, szól a mondás és a ROCCAT-nál ezt igencsak osztják, hiszen az Arvo-hoz és a Kone egérnél és a Valo billentyűzetnél már bizonyított kifinomult, de ugyanakkor könnyen használható makró szoftvert kapjuk a termék mellé. Összesen 5 db programozható makró gombot használhatunk egyszerre, amelyeket számos előre meghatározott funkcióval felruházhatunk, de saját magunk is adhatunk hozzá ilyen funkciókat. Ötféle profilhoz társíthatjuk ezeket a beállításokat, így a különböző rögzített felállásokat akár külön játékokhoz, vagy akár játékon belüli karakterekhez is kapcsolhatjuk. Az egyes profilok pedig játékokhoz is társíthatóak, amely segítségével az adott profil beállításai automatikusan betöltődnek az adott játék indítása esetén.

 

Kikapcsolható billentyűk

Valószínűleg a legtöbben közületek már jártak úgy, hogy a legnagyobb akció közepette megnyomtátok a Windows gombot, vagy valamely hasonlóan zavaró billentyűt, amely után az asztalon kammilláztatok a játék helyett és mire visszatértetek már vége volt körnek vagy holtan feküdtetek a mapen. Ez az Arvo segítségével kiküszöbölhető, mivel a zavaró gombok (Windows, Context Menu, stb.) akár egyesével is kikapcsolhatóak a klaviatúra szoftverének segítségével.

ROCCAT SDMS

A ROCCAT Smart Desktop Management System termékcsalád segítségével soha nem látott rendet varázsolhatunk asztalunkon és ez sokszor a teljesítményünkön is meglátszik. Nincsenek véletlen összeütközése, zsinór-gabalyodások, asztalról való lecsúszások és hasonló kellemetlenségek. Az SDMS termékek jelszava a színtiszta teljesítmény, egyedi használhatóság és modern, de ugyanakkor letisztult és egyszerű dizájn mellett. Jelenleg négy termékek számlál ez a kategória, mivel a már régebb óta megvásárolható ROCCAT Apuri aktív USB HUB és egérzsinór-tartó, A ROCCAT Sota egérpad és a ROCCAT Kova egér mellé immár csatlakozott a ROCCAT Arvo billentyűzet is, amely Európa-szerte december közepétől kerül kiskereskedelmi forgalomba és természetesen itthon is kapható lesz a Pixel kínálatában.

Amennyiben mutatkozik rá igény a részetekről, megpróbálunk majd szerezni egy ilyen billentyűzetet tesztelés céljából, úgyhogy várjuk a reakciókat a fórumban.