Tévétorna készül a Wii-re Téma: Érdekes

Nem névtelen 3D figuráktól, hanem egy valódi színész digitalizált másától leshetik el a tornafogásokat a készülő Your Shape programot megvásárlók. A Nintendo Wii-re készülő legújabb fitneszprogram nem csak azért érdekes, mert Jenny McCarthy-t, a Playboy-modellből lett filmszínésznővé tanítja tornázni a játékost. Az is újdonság, hogy a fogyni vágyó játékos végig látja magát a tévében. McCarthy a videojátékok világát ismerőknek már ismerős lehet. Az egy éve megjelent Red Alert 3-ban a színésznő adta az elpusztíthatatlan, önmagában több századnyi katonával felérő Tánya hangját.

A Your Shape nem a Wii Fit csomaghoz adott mozgásérzékelős vezérlőt használja, hanem egy egyszerű webkamerát. Az edzést végző minden pillanatban összehasonlíthatja saját mozdulatait a virtuális edzőével, ami segít, hogy pontosan végezze a gyakorlatokat. Jenny McCarthy nem hajszolja a végtelenségig a játékost. A hibás mozdulatokat ugyan kíméletlenül kijavítja, a nehezebb vagy idegesítőbb gyakorlatok közben azonban még pihenőt is aján. A program több mint 500 mozdulatsort fog tartalmazni, amikből a vásárlók az alapján állíthatnak össze edzésprogramot, hogy honnan szeretnének fogyni. A videojáték hetven dollárba, mintegy 13 ezer forintba, fog kerülni, ám a doboz tartalmazni fogja a webkamerát is.

 

Az újítástól a fitneszjátékok új szintre emelésé várja az Ubisoft. „Ez egészen más megközelítést igényel, mint ami az egyensúlyozós kontrollerhez szükséges” – nyilatkozta a készülő játékról Tony Key, a cég marketing igazgatója.

Az anyukákat veszi célba a játék

A Your Shape játék nem is titkoltan a nőket veszi célba, kihasználva, hogy a Wii volt az első játékgép, ami meg tudta magának nyerni az anyukákat. „Az édesanyák utálták a videojátékokat, azt mondva, hogy a játék közben gyerek csak ül a kanapén és meghízik” – magyarázta Billy Pidgeon, a Game Changer Research tanácsadója. „A Nintendo megváltoztatta ezt a felfogást.”

„Az anya a háztartás vezérigazgatója” – állítja Key is. Az egészséges játékok pedig megváltás a játékiparnak, mert ezeket jóváhagyják az anyukák. Az új, életstílus játékok nem csak a megszállott gamereket próbálják megszólítani, hanem minden bevásárlót, aki hajlandó megállni, megnézni a játékkonzolt, ezzel is növelve a játékosok számát.

 

„Nem fogunk megállni a fitnesz játékoknál.” – mondja Key – „Fel fogjuk használni a kamerát, hogy mindenféle terméket csináljunk. Lehet például olyan táncprogramot írni, amiben a számítógép a döntőbíró.” A készülő Your Shape és az új innovatív játékok növelhetik a néhány hónapra 199 dollárra leárazott Wii eladásait is, amik az újdonság varázsának elmúltával és a gazdasági válsággal romlani kezdtek.

Tévéjátékból is van edzőprogramos

Bár a Wii Fit csomag adott új lendületet az egészséges videojátékoknak, nem csak a Nintendo találta ki az edzőprogramokat. zötlet több mint húsz éves. Taposószőnyeg már a nyolcvanas években megjelent Nintendo Entertainment Systemhez is készült, sőt fitneszprogramok is jelentek meg hozzá. Az első hatalmas sikerig azonban közel tíz évet kellett várni, amíg a szintén szőnyeg kontrollerrel érkező zenés-táncos ritmusjáték Dance Dance Revolution megjelent.

 

A speciális, mozgást is érzékelő berendezésekből egyre többet adtak el. A Dance Dance Revolution-ből még csak hárommillió példányt, a Sony Eyetoy kamerájából már tízmilliót, a Nintendo fürdőszobamérlegre emlékeztető mozgásérzékelős vezérlőjéből pedig 21 millió darab talált gazdára. Klónokból sincs hiány, a több játékot futtató játékkonzol helyett egyszerű virtuális edzőpartnert keresők már 20-30 ezer forintért vehetnek fitneszes tévéjátékot.