18 gombos (!) egeret adott ki az OpenOffice Téma: Kütyü

Az OpenOffice.org egy hardvergyártó céggel együttműködve egy olyan beviteli eszközt ad hamarosan ki, amely minden bizonnyal „a legtöbb gombbal rendelkező egér” cím alatt vonul majd be a számítástechnika történelmébe. A karácsonykor a boltokba kerülő „OOMouse” ugyanis nem kevesebb mint másfél tucat – azaz 18 darab – gombbal büszkélkedhet, amikkel állítólag egyszerűbb teszi az irodai szoftvercsomag használatát.

 

Aki a 18 gomb között nem keveredne el, azoknak a világrekorder egér még egy meglepetéssel szolgál: a bal oldalán ugyanis egy analóg joystickkel is rendelkezik – igaz, a gyártó szerint ezt valószínűleg inkább játék, mint szövegszerkesztés közben fogják az eszköz vásárlói használni. A kapcsolók egyike egyébként egy görgetőgombbal került egybeépítésre, ami ugyan nem különösebb extra manapság, de a teljes zavar kedvéért érdemes megemlíteni.

A másfél tucatnyi gomb mindegyikének jelentése szabadon átprogramozható, bár alapból az OpenOffice kezelését állítólag meggyorsító makrókat indítanak, amelyeket az OO.org 600 millió, a felhasználói szokásokról gyűjtött adatelem alapján állította össze. A gombok funkciója ráadásul programonként is változtatható, hiszen az egység összesen 63 különböző profilt képes eltárolni, amelyek között a mindenkori alkalmazásnak megfelelően lehet váltogatni.

 

Az egyébként 512 KB beépített Flash memóriával szerelt OOMouse decembertől lesz megvásárolható, 75 dolláros – azaz, mintegy 14 ezer forint körüli – áron. Vajon pár „leleményes” fejlesztő nekiveselkedik a „Gaming” verziónak, egy picivel kevesebb gomb, egy jó optika, egy jó makro szovtver alá, és TÁDÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁM!:)