Mi lesz veled WCG? Téma: Counter Strike

„Azért viszünk 3 darab FIFA játékost, mert a scene már rengetegszer bizonyított, több nagy nemzetközi versenyen is, tehát megvan a lan tapasztalatuk, és remélhetőleg a WCG Világbajnokságon is legalább egy bronz érmet sikerül majd begyűjteniük.”

Sokaknak ismerősen csenghet a fent idézett mondat; nem véletlenül, azt a WCG magyar oldaláról emeltem ki. Abból a posztból, amiben megmagyarázták, hogy miért is alakul úgy a magyar kvali, ahogy…

Az ominózus mondat olvasása után voltak akik percekig csak bambultak maguk elé, voltak akiket elöntött a keserűség, voltak akik csak legyintettek, mert nem is vártak mást az évek óta sorvadó hazai WCG kvalifikációtól, voltak akik magukból kikelve adtak hangot értetlenségüknek, s voltak akik örültek. Utóbbiak a FIFA scene tagjai lehettek, mert egyedül számukra hozott újat/mást/többet az idei év.

Egyetlen dologban egyezett mindenki hozzáállása: ha már így alakult, szorítottunk a FIFA-soknak, hogy jó eredményt érjenek el, és akkor talán jövőre…

Korai katarzis…

A csoda sajnos csak két napig tartott: A Chengduba kvalifikált 63 játékost nyolc darab 7 és 8 fős csoportba osztották, amelyből az első kettő jut(ott) tovább az egyenes kieséses részbe. Gabu a torna egyik nagy esélyesével, a már két WCG-s győzelemmel büszkélkedő {#de} stylával került egy csoportba. Ezzel igen csak lecsökkentek a továbbjutási eredményei, s sajnos be is következett amit előre is sejteni lehetett: Gabu nem jutott tovább. A német hibátlan eredménnyel végzett az élen, s aznapra ezzel be is fejeződött számunkra a verseny.

Maradt két további játékosunk: Csaszi és mokosg. Szerény véleményem szerint egy fokkal könnyebb csoportokba voltak beosztva, bár utóbbi a németek harmadik üdvöskéjével, Kr0néval volt összesorsolva (plusz egy orosszal, akik szintén erősek), míg előbbi továbbjutását a tavalyi ezüstérmes, {#pt} LastNight nehezítette.

mokosg csoportjában 3 győzelemig jutott, ami – finoman szólva is – kevés, nem is jutott tovább. Maradt Csaszi, aki a csoportmérkőzések után négy győzelemmel és két döntetlennel állt a csoport élén, csakúgy, mint LastNight és {#by} mel_. Hármas holtverseny, a döntetleneket persze egymás ellen érték el, s pontos meccseredmények hiányában sajnos csak találgathatok miért is szerepel Csaszi a harmadik helyen: Gólarány? Hosszabbítás? Rematchek? Ki tudja, csak az látszik biztosnak, hogy Fortunát sem küldtük ki: az oly annyira várt, továbbjutást jelentő pipa már megint mások neve mellé került, a németek meg jövőre azért visznek csak három FIFA játékost, mert a dobogón már nem férnek el többen.

És itt fel is tehetjük a nagy kérdést: Ezek után mi lesz jövőre?

Ha most az elméletileg háromszoros esélyünket – az egyetlen esélyesként emlegetett játékunkban – eljátszottuk, mert nem sikerült a csoport(ok)ból való kijutás se (nemhogy az emlegetett bronzérem!), hogy fogja ezt az oly nagybecsű támogató értékelni? Jövőre már FIFA sem lesz?

És akkor most – a szerény véleményem szerint esélyesebb – TrackManiások lehetőséget sem kapnak már hogy bizonyítsanak? Miközben az egy viszonylag új játék és frissebb is a scene egy Starcrafthoz vagy CS-hez képest és ezért könnyebb is a kompetitív játék kiforratlansága miatt jobb helyezést elérni? Megjegyzem hasonló helyzetben vannak Guitar Herósaink is, a versenyszerű játék ott is még gyerekcipőben jár, bár azt nem tudom mennyire érdemes erőltetni.

Mert mi is nálunk a WCG kvalifikáció szerepe?

Számunkra, esportolóknak és aziránt érdeklődőknek semmi. Vagyis mégsem az, jelenleg még mézesmadzagként jól funkcionál. Mára már csak a név maradt, amitől azt várták el a Budapest GameShow rendezői, hogy a jól bejáratott betűszó által kikerülnek a kapcsolódó hírek a legforgalmasabb játékos közösségi oldalakra, s ezáltal több ezer embert érnek el. Okos…

Az „öregek” még emlékeznek, a fiatalabbak meg hallják a mendemondákat, hogy hú, anno milyen is volt… Hogy elindult a mozdony és mindent ellepett a füst… A Nagákat kitiltották a rendezvényről… Fleko kapott egy maflást… Cameleon harmadszorra is nyert… rondo stopsoundja ezüstöt ér… akiráék top8-ak lettek a nagydöntőn etc.

De ne ragadjunk le itt, tekintsünk „marketinges szemmel” a WCG-re: Gondolom nem írok le azzal újdonságot, hogy a főtámogató szerepében tetszelgő Samsungnak a WCG pusztán reklámfelület, aminek segítségével vásárlói réteg(ek)et tud megszólítani.

Főképp fiatalokat, azokat, akik Samsung monitort vesznek azért, mert „[insert random pro]-nak nagyon adja rajta”, Samsung mobilt vásárolnak, mert [Samsung KHAN]Stork is mekkora májer az I8910 HD-jával. Vagy éppen nyomtatót, fényképezőgépet satöbbit, mert itt látták hogy olcsó meg „zsírkirály”.

Namármost a csalódott játékos (akiből több ezer van és számuk sajnos évről évre egyre nő) pont ezt nem fogja megtenni, mert mondjuk már megint nem szurkolhat a magyar(!) kedvencének. Vagy éppen el sem ér hozzá a főszponzor neve, mert egy nyavajás LAN-t sem tudnak az egész mögé összepakolni, mint ahogy azt tették régebben Feworkhék, ergo feleslegesen fektette be már ezt a kis pénzét is. Ennyi erővel vehetett volna egy hétig topbannert az Indexen és akkor még az esport szerelmesei sem csalódnak…

 

Mert lehet, hogy Return to Castle Wolfensteinből 200x-ben nem lehetett kijutni a nagydöntőre, lehet, hogy hivatalosan ilyen játék még csak nem is volt, de akkor is ott volt az ELTE gömbaulájában plusz 50-100 ember, akik játszottak egy jót, és Samsung prospektusokkal tértek haza. Ahogyan ott volt a StarCraft, Quake, AOE, CS stb. szcénák színe-java, akik szintúgy összemérhették tudásukat. Ismétlem: ö-s-s-z-e-m-é-r-h-e-t-t-é-k. És nem egy nyolcvanhatodik variációját rendezték meg a szépségversenyeknek, és nem pusztán kiraktak száz konzolt, hogy „Nesze fiam, játsszál magadban/párban!”.

Ami felemel, majd romba is dönt.

Igazából nem tudom már mit gondoljak az egészről. Igen, valamilyen szinten tényleg fontos számunkra (értsd: esportolóknak és aziránt érdeklődőknek), hogy bekerüljünk a köztudatba, hogy az egyszeri apukának ne csak a Columbine-on történtek ugorjanak be, ha a fiát már megint játszani látja, hanem az is, hogy ez mára már komoly sportág, ahol a legjobbak dollárszázezreket keresnek.

Ehhez nyújt nagy segítséget ez a fajta WCG, viszont ugyanez öli meg a közösségeket is.

Mert ne mondja nekem senki, hogy nem azóta hanyatlik a magyar CS scene, mióta már „nem küldenek ki minket is Koreába”*. Cáfolja meg valaki – bármennyire is tisztelem és becsülöm Gody munkásságát – hogy a GPS-ek idején is a WCG volt a csúcs. Amiért megérte naponta órákat botozni… Vajon a magyar Source társadalom nem-e akkoriban élte a fénykorát, amikor Pikiék kint voltak Seattle-ben, majd Kölnben? Nem furcsa, hogy hasonló pályát jár be az összes – a hazai WCG kvali egykori palettáján szereplő – játék? Bezzeg amelyik országban még van az adott játékból kijutási lehetőség, azok közül a legtöbb él és virul (ld. W3, SC, CS, FIFA)!

Dum spiro, spero.

Jövőre újra Amerikában, pontosabban Los Angelesben rendezik meg a nagydöntőt, s megmondom őszintén, az elmúlt évek tükrében nem sokat várnék el a hazai kvalitól. Mindössze két dolgot: küldjenek ki legalább három StarCraft 2 játékost, és rendezzenek végre egy – a magyarországi World Cyber Games hőskorához – méltó versenyt az esportolóknak. Mert azt sajnos mind jól tudjuk, maximum akkor lesz kint még egyszer magyar Counter-Strike csapat WCG-n, ha azt Budapesten rendezik. Talán még akkor se…

 

* Habár Cr0n óta tudjuk jól, hogy a CS halott.