Videojátékkal segítik a helyszínelőket Téma: Érdekes

A megoldás abban nyújt majd segítséget, hogy az egymástól távol lévő, akár más földrészeken tartózkodó törvényszéki szakértők is meg tudják vitatni, mi hogyan történhetett egy-egy bűneset helyszínén. A közös munkát segítő eszköz az IC-CRIME nevet viseli, és a bűncselekmények precíz rekonstrukcióját teszi lehetővé: a nyomok pontos rögzítéséhez háromdimenziós lézerszkennereket használnak majd, a grafikai megjelenítést pedig a Unity nevű weboldalba is beágyazható videojáték-motort alkalmazzák, amellyel olvasóink például az általunk is bemutatott WolfQuest farkasszimulátorban találkozhattak.

A legmodernebb lézeres letapogatók segítségével pontosan lehet rögzíteni a szobák és az azokban lévő tárgyak méreteit, valamint azok pontos elhelyezkedését. A 3rdTech cég által gyártott speciális szkennerek ráadásul gyorsan dolgoznak, néhány perc alatt milliónyi adatpont rögzít a helyszínről, melyekből nagy részletességű virtuális modellt lehet előállítani – nyilatkozta a hírügynökségnek Michael Young, a North Carolina State University docense, aki a virtuális helyszínelő alkalmazás fejlesztésében is közreműködik. A háromdimenziós környezetet egy könnyen kezelhető interfésszel tervezik kiegészíteni, amelyen keresztül a szakértők a kapcsolódó adatokhoz – például az ujjlenyomat-adatbázishoz, vagy a nyomozói jegyzetekhez – is hozzáférnek majd.

Emellett a rendszer akár azt is lehetővé teszi majd, hogy szkriptek alkalmazásával lemodellezzék, milyen lehetséges módokon történhettek az események, és ezeket a hipotéziseket egymással is egyszerűen meg tudják majd osztani, de akár arra is módot biztosít majd, hogy egyszerre többen dolgozzanak és kommunikáljanak egymással. Ezzel pedig rengeteg időt és utazást spórolhatnak meg, ráadásul a gyorsaság a vizsgálatok során nagyon fontos, hiszen a szemtanúk idővel egyre kevésbé pontosan emlékeznek vissza a történtekre. Az IC-CRIME első prototípusa két év múlva készülhet el, a végleges megoldás fejlesztése pedig várhatóan három év múlva fejeződik be a tervek szerint.