Mozgó tetkót a népnek! Téma: Érdekes

A Pennsylvaniai egyetemen feltalált LED tetkók nem csak amiatt jók, hogy nem tűvel csinálják, hanem mert az elkészülte után még mozognak is. A kutatók egy szilikonból és selyemből álló implantátumot helyeztek el egyelőre még csak állatokba, amely a bőr alatt úgy viselkedik, mint egy átlagos tetoválás. A különbség csak annyi, hogy a LED-ek miatt a tetoválás úgy viselkedik, mint egy képernyő.

A selyem implantátum, amelyben a chip található, később felszívódik a testben, ahol csak az elektronikus dolgok maradnak hátra. A szilikon chipek mérete egy rizsszemhez hasonlítható, azaz körülbelül 1milliméter hosszú és 250 nanométer vastag. Ezeket a selyem burkolat tartja egyben, amely olyan formát ad nekik, ami jól illeszkedik a bőrhöz.

 

Ezeket a kijelzőket szinte bármilyen elektronikus szerkezethez rá lehet kötni, sőt a testen belül is használható. A kijelző egészségügyben való felhasználásának vizsgálata jelenleg is folyik. Például szeretnének létrehozni egy szerkezetet, amely a véráramlást ellenőrizné, és amely ezeket az ellenőrzéseket egy kis kijelzőn mutatná a bőrön keresztül. Vagy egy ugyanilyen szerkezetet, csak az idegrendszer ellenőrzésére.

Természetesen a legelső példányok minden bizonnyal elég primitívek lesznek, viszont a betegek számára hatalmas előnnyel járna egy ilyen. Továbbá nem lesznek olyan színesek, mint az átlagos tetoválások, de ez nem jelenti azt, hogy a művészetet máris el lehet zárni tőle.