ROCCAT Kave headset teszt Téma: Kütyü

A kezdetek óta kifejezetten audio eszközök gyártására specializálódott Sennheiser sokáig utolérhetetlennek tűnt a játékosoknak szánt headsetek terén is, ám ez a trend az utóbbi időben megváltozni látszik, legalábbis ha azt nézzük, hogy egyre több komoly szereplője van ennek a piacnak, ami végső soron nekünk, vásárlóknak kedvez, hiszen a gyártók egymással versenyeznek a mi kegyeinkért, hogy az ő terméküket válasszuk végül. Ma már, ha fejhallgatót szeretnénk vásárolni sok cég termékei között vacillálhatunk, hiszen immár a Zalman, a SteelSeries, a Logitech, a Razer vagy akár a ROCCAT is forgalmaz játékosoknak szánt headset-eket. Ezúttal a perifériagyártás terén rohamtempóban fejlődő, német székhelyű ROCCAT legújabb fejhallgatóját, a Kave-t vesszük szemügyre.

Csomagolás és dizájn, avagy a ROCCAT hazai pályán

A ROCCAT hagyományosan nagyon erős dizájn terén, és ezúttal sem adták alább a tervezők. A Kave egy méretes matt fekete dobozban érkezik, melynek formája igen innovatív, egy szabálytalan ötszög alapú hasáb. Szinte a teljes elülső és jobb oldal átlátszó, így már kicsomagolás előtt is szemügyre vehetjük a drágaságot. Rengeteg piktogramm és felirat kapott helyet elől az elmaradhatatlan ROCCAT logó mellett, ezek világos kék, illetve króm színekben pompáznak és a masina tulajdonságait reklámozzák. A doboz bal oldalán megismerkedhetünk a headset egyes részeivel, illetve néhány komforttényezőről is tájékoztatást kapunk kezdve az asztali szabályozótól/távirányítótól az összehajthatóságig és könnyű szállíthatóságig. A hátoldalon nem meglepő módon a fejhallgató nagy méretű képe díszeleg, illetve a csatlakozókról esik pár szó, majd alatta soknyelvű tájékoztatót olvashatunk a füles adottságairól. A doboz tetején pedig szintén a Kave látható, három különböző szögből lefotózva, ezeket végignézve minden bizonnyal mindenkit elkap az érzés, hogy akkor bontsuk is ki gyorsan, úgyhogy tegyünk is így.

Maga a fejhallgató egy szürke műanyag egységhez van rögzítve, a szokásos tekerhető drótokkal, illetve a távirányító rengeteg ragasztószalaggal is rögzítésre került, hogy teljesen mozdulatlan maradjon, amíg a felhasználó ki nem bontja; látszik, hogy erre nagy hangsúlyt fektettek. A „lényeg” kiszabadítása után konstatálhatjuk, hogy a dobozban találunk még egy CD-t, amely a részletes használati utasítást rejti, egy prospektust a kurrens ROCCAT termékekről és egy nagyon jópofa, vaskos, „szigorúan bizalmas” feliratú füzetkében (amely a ROCCAT  titkos projektjébe avat be minket) pedig megkapjuk a saját dombornyomott ROCCAT ID kártyánkat, amellyel a honlapon regisztrálva tagjai lehetünk a szervezetnek. Nagyon stílusos és jól felépített kampány és csomagolás, kicsi extrákkal, ebből a szempontból csillagos ötös bevésve.

Maga a fejhallgató első blikkre is nagyon elegánsnak és masszívnak tűnik és azt az érzést sugallja, hogy „azonnal vegyél fel”. Matt fekete a teljes ház, a fejpánt tetején virító fényes fekete ROCCAT feliratot és a feliratokat kivéve. A fejpánt természetesen állítható, így mindenki a feje méretéhez tudja igazítani, ahogy neki kényelmes. A fülpárnák hatalmasak, fekete bőrből készültek, csakúgy mint a fejpánt alján lévő három kispárna, amely a fejünkkel érintkezik. A headset zárt jellegű, így a teljes fület körbezárják a párnák, amelyek nagyon jól szűrik a külső zajokat, nagyon tompán lehet csak hallani a külvilág zajait, sőt, saját magunkat is csak az „űrből” halljuk, ami sokaknak kicsit szokatlan lehet, de egy-két óra után könnyedén megszokható. A fülre illeszkedő részek nagyjából 5-10 fokban bedönthetőek a vázhoz képest, ezzel is növelve a kényelemérzetet.

A bal oldali fülrészen kapott helyett a levehető mikrofon, amelynek középső, gumibevonatú része 360 fokban forgatható/csavarható, illetve a headsethez kapcsolódó „talpa” is körbeforgatható, így mindenki be tudja állítani a számára megfelelő pozícióba. A Kave zsinórja sem igazán hagy kívánnivalót maga után, fényes gumibevonatú, a headset és a távirányító között vékonyabb és rövidebb, míg a távirányító és a csatlakozók között jóval hosszabb és vastagabb is. Amennyiben a headset be van dugva és megy a gép, a mikrofon és a headset találkozásánál egy nagyjából 1 cm átmérőjű kör kéken világít, nagyon jól néz ki.

Ugyanígy világít a távirányítón is egy nagyjából 1 cm-es, szintén kék led, ha áram alatt van az eszköz. Maga a távirányító igen méretes, téglatest alakú és szintén matt fekete, emellett pedig elég szép súlya is van, tehát nem tanácsos a zsinóron a levegőben lógatni, sokkal inkább az asztallapra fektetve funkcionál jól. Az eszköz egyik felén egy, az iPod-hoz hasonló (clickwheel) tekerőkerék található, amellyel a hangerőt tudjuk szabályozni (minden tekerésnél hanogt ad a kerék, hogy tudjuk mennyit állítottunk rajta), a közepén lévő gombot megnyomva pedig némítani tudjuk a hangot, ekkora három rövidet villan az állapotjelző led.  A kerék alatt, a távirányító oldalán található a mikrofon némítására szolgáló gomb, amennyiben ezt megnyomjuk és muteoljuk a mikrofont, annak a végén a szánk előtt egy kis kék gyűrű világít, így jelezve, hogy némítva van a miki. Ez a kék fény elég szépen tükröződik a monitoron, ami akár zavaró is lehet, ezért még szerencse, hogy nem alaphelyzetben világít, csak ha muteoljuk a mikrofont.

A távirányító másik felén, egy kis fedelet felhajtva tárul elénk az equalizer, amivel nem igazán találkozhattunk még ilyen formában játékos-fejhallgatóknál és ez is azt mutatja, hogy elég komoly kütyü ez a Kave. Négy csúszka és egy kapcsoló lapul a fedél alatt, előbbiek sorrendben a center, a front (elülső), a rear (hátsó) és a sub (mély) hangszórót szabályozzák, a kapcsoló pedig kétállású és a GAME, valamint a MOVIE mód közötti váltásra szolgál. A gyártó elmondása szerint GAME állásban  sokkal inkább kidomborodik a valós térhatású hang, azaz, hogy minden lépést, trappot, játékbeli hangot pontosan halljunk és beazonosíthassuk, hogy honnan jön. Ebben a módban nem állít semmit a füles a hangon, tisztán a nyers hangot halljuk. Ezzel szemben MOVIE módban a cél a minél egységesebb és élvezetesebb összhatás produkálása, azazhogy egy film esetén szinte úgy érezzük, hogy ott vagyunk a helyszínen. Ennek érdekében a füles próbálja összedolgozni a különböző hangokat a hatásos összhatás kedvéért. A gyakorlatban nagy különbséget én nem hallottam a két mód között, de lehet, hogy csak én nem vagyok elég vájtfülű. Összességében a távirányító nagyon komoly darab és talán az eddigi legjobb, amit ilyen kategóriájú fülesnél láthattunk és mindenképpen komolyságot sugall az asztalon mindamellett, hogy megkönnyíti az eszköz használatát is.

Elérkeztünk a zsinór végéhez a csatlakozókhoz, amelyből a Kave esetén jóval több van, mint az átlagos fejhallgatóknál, legalábbis a gamer headset-ek piacán. Összesen 4 db 3,5 mm-es jack dugó és egy USB csatlakozó található a Kave vezetékének végén, ebből pedig már sokak számára kikövetkeztethető, hogy sztereóban is használhatjuk a fejhallgatót, ha van hozzá megfelelő hangkártyánk. Erre szolgál a sárga és a fekete jack, a zöld és a rózsaszínű pedig mindenkinek ismerős valószínűleg (audio-in és mikrofon-in). Az USB csatlakozón keresztül kap áramot a füles, ami lehetővé teszi a LED-ek világítását. Látszik, hogy a ROCCAT-nél igyekeznek mindenre odafigyelni, ugyanis a jack dugók végén fekete műanyag védősapkák találhatóak, amíg védik a csatlakozókat addig, amíg először be nem dugjuk őket és eltávolítjuk a védőkupakot, ez is nagy piros pontot érdemel, nem igazán találkoztam még ilyennel.

Összességében tehát magáról a fejhallgatóról elmondható, hogy hihetetlenül elegáns és robosztus kinézete van, a távirányító remekül használható és talán a legjobb ma a piacon, a csatlakozók száma is bőséges, a zsinór is elegendő hosszúságú és anyagú, a mikrofon végén, illetve a távirányítón lévő kék led-ek pedig nagyon jól mutatnak, főleg sötétben.  Az eszköz viselése hosszú távon is nagyon kényelmes, köszönhetően a minden módon állítható méretnek és a vastag bőr fülpárnáknak, amelyek ezen kívül remekül szigetelnek és engedik dolgozni a 4*40 mm-es hangszórókat. Dizájn tekintetében pedig az eszköz a ROCCAT nevéhez méltóan lenyűgöző, noha ez természetesen egyéni ízlés kérdése.

Teljesítmény, szintén jeles

Fejhallgatót tesztelni nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, hiszen mindenki az egyéni, személyes preferenciának megfelelő hangzást tekint tökéletesnek vagy éppen gyengének, így ez a része a tesztnek talán inkább szubjektív, mint objektív. Azonban mindenképpen lehetséges alaposabb használat után egy általános képet festeni arról, hogy mit is tud a Kave, ennek érdekében pedig kipróbáltam több játékhoz (Counter-Strike, Call of Duty: Modern Warfare 2), filmnézéshez (Véres Gyémánt, Senki Földje) és lehetőleg sokféle különböző típusú zenéhez is.

Ami talán számunkra itt a CSHU-n a legfontosabb az eszköz tudása CS terén. Nos, GAME módba állítva használtam immár közel egy hónapot és a végletekig meg vagyok elégedve vele. Kristálytiszták a hangok, tűéles minden zörej és minden hang forrása azonnal beazonosítható, ami igen fontos szeretett játékunknál. Talán egyszer sem fordult elő velem oylasmi, mint ami a korábbi füleseim használatakor többször is, hogy félrehallottam valamit és rossz helyre tájoltam be az adott hangot, majd meglepődve tapasztaltam, hogy máshonnan jött meg az ellenfél. Ilyen a Kave-nál eddig nem fordult elő, nagyon hamar és rögtön betájolható minden hang, nincs zavaró alapzaj sem, szuperül funkciónál e téren.

Ugyanez mondható el a CoD:MW2 esetén is, pedig itt jóval többféle és nagyobb volumenű hanghatást kell reprodukálnia a fülesnek. Egyszerre ordibálnak, lőnek, hatalmas robbanások, drámai háttérzene, no meg játékhangok és mégis, az egész, mint egy jól megkomponált egész, élvezetesen szólal meg. Volt, hogy csak megálltam a csatatér közepén és csak hallgattam a sok különböző hangot, ami a körülöttem zajló események produkáltak. Nagyon magasan van ma már a mérce hangminőséget tekintve, de a ROCCAT Kave nagyon magasan ugrotta át azt.

Filmnézéshez természetesen átkapcsoltam az eszközt MOVIE módba és itt sem kellett csalódnom. A gyártó büszkén hirdeti, hogy a Kave valós térhangzást, 5.1-et képes megszólaltatni, és ezúttal ez nem csak üres frázis. Olyan érzés vele filmet nézni, mintha a moziban ülnénk és surround hangrendszer produkálná a hangot számunkra. Tényleg úgy érezzük, mintha ott lennénk a helyszínen, ahogy a golyók süvítenek el mellettünk vagy éppen mögöttünk. A hanghatás a távirányítón található equalizer segítségével tovább fokozható, érdemes eljátszani vele és megtalálni a optimális beállítást.

Zene tekintetében is ott van a szeren a ROCCAT fejhallgatója, főleg ami a magas és közép hangtartományt illeti. Ezekben a szegmensekben minden hang a helyén van, kristálytiszta és tökéletes a hangzás, nem lehet belekötni. Ami a mélyeket illeti, itt néha-néha megcsúszik kicsit a hangzás, de egyáltalán nem zavaró módon és nem rendszeresen, ez már kb. tényleg csak szőrszálhasogatás, főleg ha csak a gamer fejhallgatókat nézzük, ahol még ebben a tartományban is kiváló a Kave teljesíténye.

Aminek talán egy kicsit zavart a hiánya, illetve talán jó lett volna beépíteni az egy hangerő-állapotjelző a távirányítón. Ugyanis most csak hangzásra és érzésre tudjuk állítani a hangerőt a tekerővel, jó lett volna egy kijelző, hogy éppen hol áll a hangerő egy minimum-maximum skálán. A másik dolog, ami talán egyeseknek problémát okozhat, hogy nem túl hosszú (140 cm) a zsinór a fejhallgató és a távirányító között (onnantól a csatlakozókig 180cm+20 cm az elosztótól a végződésekig). Aki nem ül közel az asztalhoz, annak így problémát jelenthet, hogy hova tegye a távirányítót, mert mint mondtam, elég szép súlya van, nem jó ötlet a levegőben lógatni.

Konklúzió – jó pörkölés

Ezektől az apróságoktól eltekintve nem igazán lehet belekötni a ROCCAT Kave headset-be. A német gyártó szokásához híven sok energiát fektetett a dizájnba, ami meg is látszik, szerintem gyönyörű a fejhallgató, nagyon elegáns a bőr fül és fejpárnákkal, a matt fekete vázzal és a mélykék ledekkel. Hihetetlenül kényelmes viselni hosszú időn keresztül is, remekül állítható a mérete, a mikrofon is minden irányban hajlítható és tökéletesen tisztán szól játékban és ventrilon is. A távirányító mindenképpen egyedi és minőséget sugall, emellett pedig remekül és sok mindenre használható. Nem fukarkodott a gyártó a csatlakozókkal sem, akár sztereóban is üzemeltethetjük a fejhallgatót, a jack dugók védelmét szolgáló műanyag kupakok pedig igazi bónuszok, amik kiemelik a Kave-t a konkurensek közül, csakúgy, mint a remek marketingkampány (az egész kitalált ROCCAT világ titkos laboroktól, Inari ügytől, 69oN-28oE-ig) egyedi, dombornyomott ROCCAT kártya és a nagyon jól eltalált dizájn és csomagolás.

Teljesítményt tekintve sem érheti kritika a ház elejét, nagyon magas hangminőséggel operál a Kave, főleg a magas és közép hangtartományban, végre nem csak mese a valós térhangzás sem, ami nagy előnyt képes biztosítani játék közben, hiszen tökéletesen betájolható segítségével minden hangforrás. Remekül használható filmezéshez és zenehallgatáshoz is, élvezet vele e tevékenységek mindegyike. És akkor még nem beszéltünk az áráról (~22 ezer HUF), amely tényleg rendkívül kedvező, főleg, ha felelevenítjük, hogy mennyi extrát tud és tartalmaz a többi gyártó hasonló árfekvésű modelljeihez képest. Nagyjából 2,5 ezer forinttal drágább a SteelSound 5hV2, SteelSeries Neckband, Steelseries Siberia v2 trióhoz képest és ezeknél többet tud, több extrát kapunk hozzá és az én szememben szebb is. Több, mint 15 ezer forinttal olcsóbb így a Sennheiser PC350, Razer Megalodon duónál és ha nem is azonos tudással rendelkezik, de a különbség jóval-jóval kisebb, mint az árdifferencia.

 

Összességében tehát véleményem szerint nagyon jól választás a ROCCAT Kave, nem hinném, hogy bárki is csalódna, ha ilyet vásárol. Tökéletesen használható játékra, filmnézésre és zenehallgatásra is, hihetetlenül kényelmes és szép, a távirányító és csatlakozók sokrétűsége   igazi hab a tortán, a kis gesztusok (ROCCAT kártya, jack-védő kupak, stb.) pedig a cseresznyék a habon. A következő lépés talán az lehet, hogy nevéhez méltóan kávét is tudjon darálni…

Aki tehát füles vásárlás előtt áll, az mindenképpen vegye fontolóra a ROCCAT Kave-t is, az én véleményem szerint abszolút megéri.

 

Technikai specifikációk

 

Hangszórók

 

– Frekvenciatartomány: 20-20000 Hz

– Max. SPL (hangerő?)1000 Hz-en: 114 +/- 3 dB

– Max. teljesítmény: 100 mW (30mW)

– Hangszórók átmérője: 40 mm

 

Mikrofon

 

– Frekvenciatartomány: 20-18000 Hz

– Érzékenység 1000 Hz-en: -36 dB

– Ellenállás: 2,2 KOhm +/- 15%

– Egyirányú

– Átmérő: 4*1,5mm

 

Az eszköz

 

– Csatlakozás: 4*3,5 mm jack + 1 USB

– Ellenállás: 10 KOhm

– Vezeték hossza: összesen 3,4m (fejhallgató-távirányító: 140cm, távirányító-vezetékelosztó: 180 cm, vezetékelosztó-csatlakozók vége: 20 cm)