Retro – Alternativ egérteszt Téma: Kütyü

Egér / Mus Musculus /
Két koordináta mentén görgethető, a képernyő bármely pontjára irányítható grafikus jelző, mai számítógép egyik korszerű bemenete. /Informatikai fogalomtár/

Szabadalmaztatása óta gyakorlatilag évről évre sikerül megújulnia Douglas Engelbart 1964-ben létrehozott, nagyszerű találmányanak. Az egymásra merőleges fogaskerekes újszülöttet felváltotta a tömör golyó (1982). Megjelent a vezetéknélküli (1984), a rádiótechnológiás (1991), majd az egérgombok számának megsokszorozódásával egyetemben elérkeztünk korunk legnépszerűbb, optikai szenzorral felvértezett verziójához (1999). Nyugodt szívvel kijelenthetjük, manapság nem létezik számítógép egér nélkül.

A mini törtélenem óra után térjünk át kisebbfajta kutatómunkám eredményére, mely ezúttal az átlagnál kicsit egzotikusabb egyedekkel foglalkozik.

Senki se számítson külföldi és magyar portálokon korábban már tucatszor letesztelt tömegcikkekre, az internet erejének hála egy kis időráfordítással igazi gyöngyszemekre bukkanhat az ember. A most következő hat, általam „legérdekesebbnek” titulált eszköz mindegyike egy-egy különleges, korábban még sosem látott újdonságra épült, azonban az ötlet gyakorlati kivitelezése néhol módfelett érdekes végeredményt produkált.

Rendhagyó egérvizslató kutatómunkánk első díszpéldánya az amerikai IOGEAR cég által kifejlesztett, fantázianév híján „Wireless Laser Mouse with Nano Coating Technology” -nak elkeresztelt szépség. A gyártó elképzelése szerint a Titanium Dioxide (TiO2) réteg ezüsttel ötvözve baktériumtaszító-réteget hoz létre, meggátolva munkatársunk algásodását (végre!), gombásodását, továbbá védelmet nyújt az ismert baktériumok 99%-a ellen! Felülete nem irritálja a bőrt, nehézfémektől mentes, ellenben egyáltalán nem csúszkál, kitűnő a fogása. A manapság már alapértelmezettnek számító lézeroptikás megoldásnak, illetve 1600dpi érzékenységének köszönhetően csaknem minden felületen tökéletesen helytáll. Beüzemeléséhez csupán 2db AAA-s elemre van szükség, hozzá való – wireless egereknél már-már megszokott – „töltőállomással” sajnos nem rendelkezik.
Bár rettenetesen érdekelne egy mikroszkóppal elvégzett CSHU-egérteszt a’la CP`, de bízzunk benne, hogy a gyártónak igaza van, rögtön kiáltsuk is ki minden vírusérzékeny és ultra-hipochonder játékos álmai egerévé.
Érdekesség, hogy kerek 3 év garanciát vállalnak egerünk rongyosra használt összetevőire, viszont ez az idő a gyártó által „nano-pajzsnak” nevezett felületre csupán 1 év.
Ár: 39,95$

Szakértő játékos-kolléga első szavai a termékkel való szembesítés után, uncut:
ziTZONE üzenete:
: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ziTZONE üzenete:
uristen


Rotokiller RTR-720 Whoop-Ass mouse

 

Név és formatervezés a köbön.
Az ember egy gyors pillantást rávetve egyből egy tévéshoppos kézi zöldség-gyalura asszociál, ám valójában nem is sejti, hogy a gondolat valójában mennyire közel áll a valósághoz. Természetesen, ahogy azt manapság egy vérbeli gamer-egértől megszokhattuk, itt is sikerült minden földi jót belecsempészni a mandarin nagyságú eszközbe.
Most hosszasan ecsetelhetném előnyeit, például a fergeteges 1600dpi-s érzékenysége mellett a mindössze 75g-os (!) súlyát, azonban kissé idétlen – amúgy programozható – gomb-kiosztásának illetve elképesztően pici méretének köszönhetően fé órányi aktív, fps-jellegű játék lezavarása után elő lehet ásni a görcsoldókat és izomlazítókat. Íme, a földkerekség valószínűleg legkényelmetlenebb fogásával megáldott egér, az „egy-igaz-csuklógyilkos”.
Alkalmazási javaslataim illetve lehetőségek, rövidebb pontokba szedve:

  • gyengébb minőségű műanyag egérpadok forgácsolására
  • az összes létező skatez-típus egyenletes rétegben történő gondos szétkenésére – jobb minőségű műanyag egérpadokon
  • üvegből készült egérpadok polírozására
  • levélnehezék

Szakértő játékos-kolléga első szavai a termékkel való szembesítés után, censored:
нosszu „мillaн” zoltan andrew üzenete:
miaf***

 



Logisys Cooling Fan Mouse

 

Mikor már lassan kezdtem azt hinni, hogy szinte mindent láttam már a „speciális” (vagy legalábbis annak szánt) egerekkel kapcsolatban, sikerült ismét egy eredeti, ám a többiekkel ellentétben mégis használhatóbbak tűnő példányt találnom. Egyik megkérdezett, névtelenségbe burkolódzó ismerősömnek az eszköz látványos, ledekkel erősen megspékelt kasznija az idők során klasszikussá vált Revolt nevű kisautós-üldözős-versenyzős játékból volt ismerős, gyakorlatilag azonban szinte egy az egyben egy vizuálisan felturbózott Microsoft Explorer 4.0 -val állunk szemben.

A ripityomszín külseje mellett feltűnő a sűrűn lyuggatott felsőrész illetve oldalsó „kapaszkodója”, mely egész különleges célt szolgál: a farrészbe beépített kisméretű ventilátorának köszönhetően immár több óra kitartó játék után sem fog kicsúszni izzadtságban úszó tenyerünkből. Gyakorlatilag a futurisztikus külsejét, valamint csupán kétgombos mivoltát leszámítva (persze csak ha a feltűntetett technikai paraméterek hűen tükrözik a valóságot) egy rossz szavam sem lehetne a termékre, mivel teljesítmény szempontjából megfelel minden mai optikai egerekkel kapcsolatos elvárásnak, emellett a kellemes, hűvös érzés megérheti a pénzét.

Szakértő játékos-kollégák első szavai a termékkel való szembesítés után, uncut:
Dávid ‘rcZ’ Tóth-Almási üzenete:
csúnnnya

Balázs – KODIAK üzenete:
szép
Balázs – KODIAK üzenete:
és hasznos találmány

Sajnálatos módon mivel kollégáim között komolyabb vita bontakozott ki szakértőink eltérő véleményével kapcsolatban, a CSHU szerkesztői a felmerülő kérdés komolyságára való tekintettel a közelgő hosszú-hétvégén zártkörű szavazást fog lebonyolítani a kolozsnémai leányegyházközségi központjában. A portálon zajló hírezés átmeneti szüneteléséért szíves elnézésüket kérnénk.

 


Bemutató helyett elég egy pillantást vetnünk a képre. Ugye unalmas már a jól megszokott bumfordi design? Íme, a MoGo mouse! Sokáig éljen és virágozzék hát a bluetoothos farzseb-egér, mely nem csupán hitelkártya-méretekkel bír, hanem laptopunk Pc Card slotjába helyezve szépen fel is tölti magát üzemkész állapotba. Én speciel a kibillenthető farrésszel együtt sem tudom elképzelni, ezzel a fogással mégis hogyan viselkedik alkalmazás közben, ellenben mindössze szerény 86$ -ért bárki kipróbálhatja otthon. Nem rendeltetés-szerű, laptop nélküli használat esetén szükség lehet egy 40$ értékű ‘usb-bluetooth wireless adapterre’ (jaj, de szép!), melyet ugyanonnét beszerezhet minden lelkes design-buziőrült user.
„So, buy today and celebrate your wireless freedom with MoGo!”

Szakértő játékos-kolléga első szavai a termékkel való szembesítés után, uncut:
Balogh „HelmCor” Tibor üzenete:
konkrétan elakad a szavam

 


Egérturkász tevékenységem közepette egy számomra eddig teljesen ismeretlen kategóriát véltem felfedezni, mely résztvevői szintén könnyedén pályázhatnának a Magyar Ergonómiai Társaság különdíjára.
Egyre több, úgynevezett „vertikális egér” kapható kereskedelmi forgalomban, melyek használata szintén egészségügyi szempontból javallott.
Egerünk használata közben kezünk tenyérrel lefelé néz, az asztal lapjával párhuzamos. A függőleges egerek ezzel szemben a kézfogáshoz hasonló kéztartást biztosítanak használatuk során, mely egyrészt – a gyártók szerény megfogalmazása szerint – eszeveszettül kényelmes, másrészről pedig praclink kevésbé van kitéve egy igen kellemetlen kéztőcsont-gyulladásnak, hiszen kéztartásunknak köszönhetően kevésbé terhelődnek le izületeink.
Futurisztikus design, trendi külső, kényelem és egészség. Mi kellhet még? Ezen tengernyi előnyön kívül a piacon fellelhető változatok mindegyike minimum 800dpi érzékenységgel rendelkező optikával bír, így minden felületen kitűnően alkalmazható.

Kategóriájának abszolút győztese a babakék „Zero Tension Mouse” nevezetű, 100%-ban műanyag kasznis gyönyörűség, mely a piacon fellelhető egyre szélesebb választék közül – alig „futúr” ergonómiájának, illetve bumfordi, kéztámasz-szerű aljzatának köszönhetően – messze a legkényelmesebb, leginkább izület-kímélőbb egér. Határozott megjelenés, robosztus kék külső, egy izomlázig szorongatható ököl. Agresszív viselkedésre hajlamos, labilisabb idegállapotú játékosoknak kötelező darab!
Ár: 79,95$

Szakértő játékos-kolléga első szavai a termékkel való szembesítés után, uncut:
csabi ‘eks’ üzenete:
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
most így ébredés után fél órával kómásan akkorát röhögtem


Fanatec Heäd$h0t Uber-Mouse

Legutolsó gyöngyszemünk minden igényes, magát valamire tartó professzionális játékos álma. Ahogy a fentebb említett egereknél is, úgy itt is találkozhatunk – akár – használható ötletekkel illetve kisebb-nagyobb újításokkal, az egér+egérpad kombó ergonómiáját egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni. Az amúgy ötletesnek indult, a hajózási szabályzatnak is megfelelő balról piros, jobbról zöld oldalfénnyel ellátott, kecses ámde mégis masszívabb vonalvezetésű boltív (a gyönyör sápadt parabolája ez!) csúcsáról startoló, telefonzsinór-szerű kábel végén megpihenő pompás egércsoda mellett egyszerűen nem beszélhetünk ingerszegény környezetről, puszta látványa is megéri a 100$-os kikiáltási árát. A designelemekben cseppet sem szűkölködő egércsodához egyéb kommentárt igazából nem kívánnék, nem is tudok hozzáfűzni, a kép önmagáért beszél.

Szakértő játékos-kolléga első szavai a termékkel való szembesítés után, uncut:
– P a t r i k – üzenete:
EZMI :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Képzeletbeli egértesztem során egy állat sem szenvedett sérülést.