Jövőre kiemelten ellenőrzik a szolgáltatókat Téma: Érdekes

Az NHH jövőre is kiemelten vizsgálja, hogy a netszolgáltatók korlátozzák-e a le- és feltöltési sebességet lassításának, és ellenőrzik az árukapcsolást is. A hatóság hétfőn bejelentette, hogy fokozottan vizsgálják az egyedi előfizetői szerződéseket, a hibaelhárítást, az emelt díjas számok használatának, valamint a roamingrendeletben előírt kötelezettségek betartását.

A hatóság közölte, hogy a piacfelügyeleti tevékenység keretében jövőre figyelemmel kísérik a hírközlési piac változásait, elemzik azokat, és ha szükséges jogalkotási lépéseket kezdeményeznek. A piacfelügyeleti tevékenység részeként ellenőrzik a szolgáltatások minőségét, a fogyasztók érdekeit védő garanciális szabályok érvényesítését, és többek között a hírközlési végberendezések forgalmazását is.
A piacfelügyeleti terv tartalmazza az NHH Tanácsa által hozott határozatok betartásának ellenőrzését is.

Az NHH a hatósági ellenőrzések keretében jogsértés feltárása esetén, a fokozatosság elvét betartva felhívás kiadásával nyújt lehetőséget arra, hogy a szolgáltatók önkéntes jogkövetéssel tegyenek eleget a szabályoknak. Az NHH a piacfelügyeleti tevékenysége keretében 2008-ban 215 bírságoló határozattal 206,3 millió forint, 2009 első félévében 170 bírságoló határozattal 91 millió forint bírságot szabott ki – ismertetik.