Sport? E-sport? Nem sport? Téma: Counter Strike

Először is fontos azt tisztázni, hogy valójában mit is értünk a sport alatt ahhoz, hogy a témában tovább tudjunk haladni, tovább tudjuk azt boncolgatni. Az interneten szörfölve mindenki találhat definíciókat, a wikipédia magyar nyelvű meghatározása a példákkal együtt számunkra szinte tökéletesen megfelel.

„A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett.

Ebből következik, hogy a gátfutás egy stadionban nézők ezrei előtt sportnak számít, míg egy patak átugrása kirándulás alatt egyszerűen csak a lábak szárazon tartására tett kísérlet.”

A fenti definíció azon részével mindenképp vitába szállnánk, hogy napi rendszerességgel kell-e végezni ezt a tevékenységet? A válasz nem, hiszen a focisták sem edzenek az év minden napjában, de senki sem vonja kétségbe azt, hogy Ronaldinho sportoló, méghozzá nem is akármilyen. Természetesen még számtalan példát felhozhatnánk, így maradjunk annyiban, hogy valamilyen rendszerességet feltételez az ember életében a cél elérésére irányuló „munkája”.

Akárhányszor, amikor a vita kirobban a fórumokon arról, mennyire is tekinthető sportnak az elektronikus sport, az egyik leggyakoribb érv az, hogy igazából csak ül az ember és klikkelget, plusz gombokat nyomogat. Ezen emberek egy része a sakkot sem tekintik sportnak, holott a fenti definíció alapján egyértelműen látható, hogy az, hiszen aki valamennyire is komolyan veszi, annak valamilyen célja is van a sakkozással, és a cél elérése érdekében rendszeresen edzi is magát, hogy fejlődjön, vagy szinten tartsa tudását. Példaként felhozhatnánk akár a motorsportot vagy más technikai sportot is, hiszen ott a gép dolgozik, az ember „csak” irányít.

Valójában már ennyi is bőven elég lenne ahhoz, hogy belássuk, hogy az e-sportot is lehet sportként kezelni, az annak egy ága. Sőt, ennél is tovább megyünk. Az e-sport bizony sport! Ettől függetlenül még kicsit boncolgatjuk a témát, mert van egy másik gyakori tévhit, ami miatt néhányan nem sportként tekintenek az e-sportra, legalábbis úgy vélik, hogy hazai szinten nem létezik.

Sokan nem képesek megkülönböztetni az amatőr és a profi ágat. Rengeteg amatőr csapat / játékos létezik az országban és a világon egyaránt. Rengetegen ölnek bele a hobbijukba időt, pénzt és energiát. Igen, a sportolás is lehet hobbi, kikapcsolódás, sőt, elsősorban az.
Nézzünk igen egyszerű példákat a félreértések elkerülése végett.
legnagyobb tömeg, akik valóban csak egyszerű hobbiként, időtöltésként tekintenek a játékra, azok nagy ritkán leülnek a gép elé, és pusztán szórakozásból játszanak. Ők azok, akiknek egyetlen céljuk van a játékkal, a kikapcsolódás. Rájuk a fentebb idézett meghatározás alapján nem lehet sportolóként tekinteni, hiszen szinte semmi sem igaz rájuk, ami egy sportolóra igen.
következő, középső lépcsőfokba tartozik bele az oldal látogatóinak nagy része. Célokkal vágnak neki a virtuális életnek, pénzt, időt nem kímélve, valamilyen szinten rendszeresen játszanak kedvencükkel. Motiváltak, akár számukra jelentéktelenebb dolgok fölé helyezik hobbijukat. Ők azok, akik már sportként űzik ezt a tevékenységet, de „csak”amatőr szinten, a tanulás vagy a munka mellett. Nem ebből élnek meg, bár célként lebeghet ez is a szemük előtt. Akár versenyeken is megjelennek. Példaként a pubstat első helyére hajtó Pistikétől a killed by-ig sok mindenkit felhozhatnánk, így előre is elnézést kérünk azoktól, akik esetleg sértésként veszik azt, hogy nem ők lettek megemlítve, de attól a néhány embertől is, akik az ellenkezőjét sérelmeznék. Ha pedig a valós életből akarnánk hasonlatot keresni, akkor említsük meg Izland labdarugó csapatát, akik munka mellett edzettek, nem pedig az edzés volt a munkájukpénzt sem kaptak ezért, tehát amatőrök voltak, mégis egy profi magyar csapattal is felvették a versenyt.
Végül, de nem utolsó sorban következzen a legkisebb, de egyáltalán nem elhanyagolható réteg, a profik. Ők azok, akik a legkevésbé szorulnak magyarázatra, akiknél legkevésbé vonjuk kétségbe, hogy az e-sport is sport. Minden szempontból igaz rájuk a meghatározás, ráadásul ezért fizetést is kapnak. Sokan ezt tűzik ki maguk elé célul, más kérdés, ha ezt elérnék, mennyire találnák szórakoztatónak a játékot, mennyire élveznék azt. A mindennapi életből most is felesleges példát említeni, de hogy ne szakítsuk meg a kört, így említsük meg ismét Ronaldinhot.

Kíváncsian várjuk a Ti véleményeitek is a témával kapcsolatban, hogy mennyire értetek / nem értetek egyet a fentebb olvasottakkal. Reméljük, hogy az érvek-ellenérvek ütköztetésével egy komolyabb, ám annál érdekesebb vita alakul ki köztetek.