SH Szerver teszt Téma: Counter Strike

Nemrégiben hozzájutottunk egy 12 férőhelyes warszerverhez, melyet a – jelenleg már több, mint 300 szervert üzemeltető – Synapse Hosting bocsátott rendelkezésünkre. Az elmúlt pár hét során volt alkalmam társaimmal kipróbálni ezt a virtuális környeztet és most ezekről a tapasztalatokról, illetve a szerver kezelésével kapcsolatos dolgokról osztanék meg veletek néhány fontosabb infót.

A sok war során, melyet ezen folytattunk, soha nem merült fel semmilyen szerver oldali probléma, soha nem halt le, ha újraindítottuk mindig újra is indult, a pályaváltásokat nagyon gyorsan végrehajtotta. Jól be van állítva rajta minden, a pingek jók, a harcok folyamán szerzett élményeimet pedig egy szóban össze tudom foglalni: adja. Ha fejre lövök az ellenfél fejest kap, nem a bokáját és nem az árnyékát kell rotálnom, hogy elhalálozzon az illető. Persze ha rmL-féle nettel rendelkezők kerülnek a szerverre, ott már gondok lehetnek hitboxilag, de az már a kliens oldal. 🙂

 

Noha sokat kockultunk a szerón, számomra a legkellemesebb dolog mégis a webadmin volt. Valószínűleg pont azért, mert játszottam már sok jó szerveren, de webadmin felületeket ritkán látogattam, csak néhány nagyobb hostingéhoz volt eddig szerencsém, de eddig ez tetszett a legjobban. Letisztult, informatív, jól struktúrált, könnyen kezelhető, érthető. Nagyjából ezekkel a szavakkal tudnám a leginkább jellemezni a SynHost legújabb webadmin felületét, mely ha minden igaz már a harmadik kiadását éli.

Amint belépünk a webadmin részlegbe, középen a stafftól érkező közlemények fogadnak, illetve bal oldalon rögtön elénk tárul szerverünk minden fontosabb információja: állapota, IP címe, épp futó pálya neve, játékosainak száma stb. Rögtön alatta találjuk a leggyakrabban használt kis gombjainkat: Leállítás/Indítás, Újraindítás, Konfigurálás, illetve egy vészgomb (CTR+ALT+DEL), mely akkor kell, ha totál lefagyott a szerónk és nagyon nem akaródzik újraindulni.

 

Felül található a Főmenü, amely magába foglalja az Üzenetek, az Adataim, a Játékszerver, a Config, az Időzítések, a Pénzügyek, illetve a Segítség menüpontot.

 

Az első kettő menüpont adja magát, elolvashatjuk üzeneteinket, illetve megtudhatjuk/módosíthatjuk a szerződésben szereplő  és a webadminhoz szükséges adatainkat. A Játékszerverre kattintva láthatjuk a szerver részletesebb adatait, statisztikáit, játékosait. A Config menüben hamar be tudjuk állítani szerverünkön a „gyorsletöltés” funciót, mely elsősorban a sok egyedi dolgokat használó public szervereknél hasznos. Továbbá el tudjuk érni a szerver logot, rendkívül könnyedén, néhány kattintással telepíteni tudunk modifikációkat (metamod, amx), biztonsági mentést készíthetünk, újratelepíthetjük a szervert, illetve az általános beállítaásokat is könnyen és egyszerűen módosíthatjuk (server.cfg). Az Időzítések alatt egy rendkívül hasznos funkciót találunk, be tudjuk állítani, hogy mondjuk minden nap, hajnali 4 órakor álljon le, induljon el, vagy csak szimplán induljon újra a szerverünk. A Pénzügyek menüpontra kattintva informálódhatunk fizetési kötelezettségeinkről, mikor-mennyit kell befizetnünk, a Segítségben pedig elérjük a GYIK részleget, illetve megtudhatjuk a staff elérhetőségeit.

A jobb oldali panelen láthatjuk tárhelyünk méretét és állapotát, beléphetünk a webFTP-re, megnézhetük webadminunk naplóját (log), adminsztrálhatjuk a szerverhez tartozó ventrilo szobánkat, illetve az aldomaint.

Összefoglalva a történetet, véleményünk szerint ez a hosting az egyik legjobb szolgáltatást nyújta jelenleg az országban,  nem hiába munkálkodunk már hosszú idők óta mi is együtt egy szebb, minőségi versenyekben gazdag jövő érdekében. Ráadásul szerverei bekonfigolásában a legtapasztaltabb játékos, DoZeR is segédkezett és vett részt a tesztelésben is. Az ő által elképzelt „ideális szervert” hívta életre balint és a SynHosting.