Akiknek a legtöbbet köszönhetjük Téma: Counter Strike

A Counter-Strike első beta verziója 1999. június 19-én látta meg a napvilágot, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a CS több, mint 10 éves történelme egybeesik az előző évtizeddel, így kihagyhatatlan ziccer, hogy listákat készítsünk a hazai Counter-Strike eddigi múltjáról. Nem is olyan rég dönthettetek az „évtized magyar játékosáról”, most azonban nem szavazásra invitálunk titeket, csupán összedobtunk egy megemlékező cikket azokról, akik szerintünk komoly szerepet játszottak abban, hogy a Counter-Strike népszerű legyen Magyarországon is.

Mint minden lista, ez sem lesz 100%-ig tökéletes és hiánytalan, de igyekeztünk minden olyan embert felsorolni, akiknek valamilyen úton-módon sokat köszönhet az egész hazai CS közösség, azokról a személyekről emlékezünk meg tehát, akik nem játéktudásukkal, hanem egyéb közösségépítő és -fejlesztő munkájukkal segítettek mindannyiunkat az elmúlt 10 évben.

Fontos megemlíteni, hogy az alábbi listánk nem képez semmilyen rangsort se, így a számozásokon senki se akadjon fenn a fórumon, ellenbe itt a lehetőség arra, hogy leírjátok, hogy számotokra kinek a munkája volt különösen fontos és hasznos az elmúlt 10 évben, ki az, aki nélkül nem tartana itt a magyar CS közösség, ahol, és kik érdemlik meg leginkább a virtuális vállveregetést. Emellett persze a cikk remek nosztalgia lehet régi olvasóink számára, az újabbak meg felzárkózhatnak egy kicsit, és talán többet tudnak meg azokról, akiket a mai napig sokan emlegetnek a fórumokon, de nem köszön vissza a nevük a HLTV-ket nézve.


#1 – Gody

Gondolom senkinek sem kell bemutatni a GPL/GPS szülőatyját! 2003 és 2007 között 10 nagyobb LAN került megrendezésre az ő vezetésével (7 Szolnokon, 3 pedig Budapesten). Neki köszönhetően kijutott egy hazai csapat a 2005-ös párizsi ESWC-re, és a brnoi Invex Cupra is, valamint a 2005-s ESWC kvalifikációs GPS5 NO1 osztályzatot kapott az ESWC főszervezőitől. LANszervező tevékenysége mellett szeretett volna egy komoly profi csapatot is felépíteni (FoP: Rurik, skizo, ziTi, Zozo, zsoltee), és olyan kaliberű szponzorokat próbált beállítani a csapat mögé mint például az Interware. A csapatot sikerült még egy CPL kvalifikációra is eljuttatni, de sajnos ez a projekt közel sem élt annyit, mint a GPS.


#2 – Peza

Ha LAN van, segít a bajban! Gyakorlatilag a GPL1 óta minden LAN-on ott van, és igyekszik segíteni ahol tud. Tagja volt a GPS Core Team-nek, ahol Sanci-val közösen, mint versenyigazgatók feleltek a rendezvények lebonyolításáért, szabályzataiért, és a vitatott szituációk döntéseiért. Az ő „vezetésével” kerültek megrendezésre és lebonyolításra a PGCC LAN-ok, a Salvation LAN, az ICL 1-2 és a legutóbbi BECUP 1.6-s része is. A GPS-k után az ő munkájának köszönhetően próbálta tartani a lépést a hazai Counter-strike szabályzat a külföldi normákkal. Az utóbbi időkben leginkább a mikrofon mögött tünt fel a CSHU LAN-os stábját segítve, amikor pedig nem shoutcastel, a fényképezője exponáló gombját nyomkodja sokak örömére. Joggal nevezhető az egyik legrutinosabb hazai LAN szervezőnek, aki a GPS-es érában szerzett tapasztalatával segíti fenntartani a GPS Team által felállított szinvonalat.


#3 – balint

18 LAN. Korábban a PGHL csapat tagjaként, később pedig „szabadúszóként”, napjainkban pedig a synhosting társtulajdonosaként igyekszik minden LAN-on megfelelő szervereket és hálózatot összehozni. Neki köszönhetően lett a DXEC1-2-ből lincselés helyett LAN. A GPS-ek kivételével – hisz ott Pepe tevékenykedett – minden egyéb nagy LAN-on ott volt, többek között a Salvation LAN-on, az összes BECUP-on-, illetve az eddigi ICL-eken is. Neki köszönhetően tudják a HLTV-ket nézni az otthon ülő „szurkolók”, valamint az elmúlt hónapokban azért is sokat tett, hogy az OGC minőségi shoutcastet illetve videostreamet tudjon sugározni az olvasóinak.

 


#4 – Vudumen

Igen ő is tagja volt a GPS teamnek, és neki köszönhettétek azokból az időkből a minőségi hálózatokat. Plusz ő alkotta meg a GPS Gui installálható verzióját is, ami a mai napig sokan használnak előszeretettel. A rendezvények előtt legtöbbször az adott LAN eventsitejaiért felelt, design- és kód-ügyileg is, plusz ő tervezte a legtöbb belépőkártyát is, ami nyílván sok játékosnak megmaradt emlékbe. A GPS éra előtt is kivette már a részét a közösség segítéséből, ircen a #csadmins csatin aktívan segítette a cs szerver adminokat, plusz a V1-V3-s időszakban többször is supportként fordulhattunk hozzá, amikor a motort futtató vassal vagy a rendszerrel valami problémánk akadt. A Hunbanlistis kitalálása és létrehozása is szorosan összekapcsolható a nevével. Manapság már nem működik de annyi elárulható róla, hogy egy demo beküldő rendszer volt, ahol sok magasan kvalifikált admin dönthetett a beküldött ember sorsáról, sokáig igen jól, és hasznosan működött.


#5 – Sanci

2002 óta a CSHU hírezője, interjúkészítője, később főszerkesztője, végül pedig tulajdonosa. Utóbbi címeitől függetlenül továbbra sem hagyott fel a hírezéssel, tavaly, 2009-ben például ő „termelte” a legtöbb hírt az oldalon. Jó pár új rovat megszületése neki köszönhető, mint például a folyamatos periféria tesztek, az „Életed Köre”, plusz az ő irányításával készült el a CSHU v4 projektje is. A 2003-s KaposWar-tól kezdve, a 2007-s GPS X-ig minden nagyobb LAN-on ott volt, mint szervező, neki köszönhetően terjedt el itthon az execelős GUI, a Double Elimination lebonyolítás, illetve ő fektette le a GPS szabályzat alapjait, illetve a további részek megírásában is aktívan segédkezett. 2005 óta tagja a magyar válogatott menedzsmentjének, kezdetben, mint geri segítője, később pedig egyedül látja el a „szövetségi kapitány” szerepét.

 


#6 – CyClotroniC

2005-ben csatlakozott a CSHU hírező gárdájához, majd 2006-2008 között kibérelte a dobogó legfelső fokát a CSHU Awards „év szerkesztője” szavazásán. Amellett, hogy számtalan interjút és hosszabb cikket köszönhetünk neki, rengeteg új rovattal járult hozzá az oldal sokszínűségéhez. Többek között az ő ötlete volt a „Napi Skill”, a „LANtológiák”, a „Man Behind The Nickname”, a „Tactical Guide”, a „CSHU Awards”, a „CS Superstar” és számos más rovat és olvasói szavazás létrehozása is. ZENITH segítségével gyakorlatilag ők vitték az elmúlt 2-3 év külföldi coverageinek 95%-át, amiért a 2009-es nemzetközi „eSports Awards”-on a CSHU-t a világ legjobb 10 eSports oldala közé jelölték „Coverage” kategóriában. Szintén ZENITH-tel közösen rengeteget segédkeztek a CSHU jelenlegi verziójának megalkotásában, ami az elrendezést és az új funkciók alapötletét illeti. Ezenkívül a hírek jelentős részében fellelhető képkészítőként, így QQcsmano mellett jelenleg is ő felel a tartalmak grafikus illusztrációiért.


#7 – tybalt

A CSHU „atyja”, ő fektette le közösségünk alapjait a CSHU v1-el, igaz többed magával. Aktív korában még a hírezői munkából is kivette a részét. A sok évet megélt v2 az ő (és malary) munkájának köszönhetően készült el, majd működött, sokak örömére éveken keresztül. A GPL 1-es és GPS 3-as korszak között igyekezett a szervezők munkáját több területen is segíteni. Mióta kiszált rabul ejtette a WoW, és azóta a frostshock oldalt viszi.

 


#8 – geri

2003 és 2005 között nem volt olyan LAN, amin ne lett volna ott, illetve ne segítette volna vagy a CSHU hírezőit, vagy pedig a LAN szervezőit. A GPS Core Team tagja volt, amíg rá nem rakták a pórázt. 🙂 2003-tól a CSHU tagjaként segített megreformálni a hírezői szekciót – nem mindenki össze-vissza pakolgatta ki, amit jónak lát, hanem adott posztokra igyekezett embereket találni Sancival. A CSHU mellett az xDk csapatát is támogatta, valamint Neki köszönhetően jött létre az ESL-n a magyar válogatott, melynek 2005 és 2006 között a Counter-Strike szekcióját is vezette.


#9 – bazsowicz

A CS:Source közösség egyik meghatározó „újságírója”. Számos modern dolgot igyekezett bevezetni, illetve meghonosítani a Source közösségen belül, illetve sose volt rest elmondani a véleményét bizonyos dolgokról. Hírezői teendői mellett sokat segített Bejjával az Obi Source csapatának ahhoz, hogy meglegyen a kellő háttér a nyugodt és kiegyensulyott szerepléshez. Egy idő után „profi újságíróvá” is avanzsálodott, hisz a Gamestar-nál is tevékenykedett, azonban a megkötött karakterszám, és a saját vélemény mellőzése nem tartozott az elfogadható áldozatokhoz, legútóbb pedig a PROvocateam mögött tünt fel BGS-n. Sajnos az elmúlt évben már kevésbé volt aktív a munkahelyeinek köszönhetően, de reméljük azért párszor még megragadja a klaviaturáját egy-egy cikk erejéig.


#10 – JaB-En

LevelUp @ fix.tv. Ő volt talán az első olyan ember, aki igyekezett a TV segítségével népszerűsíteni az eSports-ot, igaz kicsit sajátos módon ötvözve a tudományos dolgokat a „konyhanyelvvel”. Vajon meddig juthattunk volna, ha valamelyik kereskedelmi adónál vannak kapcsolatai, és ott mehetett volna a műsora? Stábjával jó pár hazai LAN-ra is ellátogatott (GPS 4-8 és PGHL 2), illetve a heti rendszerességü műsorában igyekezett többször is teret adni a szervezőknek és játékosoknak, 2005-ben pedig egy Road Show keretein belül igyekezett népszerűsíteni az eSports-ot a magyar válogatott Counter-Strike szekciójával közösen. Munkásságával nem csak a CS-sek, de az egész hazai gaming scene elfogadottságát próbálta szélesebb körökben elterjeszteni.


#11 – KODIAK

KODIAK-ot úgy gondolom, hogy nem kell senkinek bemutatni, hiszen nem vétletlenül aggadta rá a közösség a „legenda” jelzőt. Magyarország első kiemelkedő Counter-Strike játékosainak egyike volt, akinek a pályafutását leginkább a KO-hoz, a FoP-hoz és a Team 3D elleni de_prodigy-s mérkőzéshez tudjuk kötni. A ma már 1.6-os CS-ként ismert játékot elég hamar befejezte, hogy otthagyja lábnyomát a CS:Source színterén is. Pályafutásának legszebb pillanatait sajátkészítésű „end movie”-jaiban őrizte meg az utókor számára, akik nem feledkezett el róla, és mindenidők 2. legjobb magyar játékosának választották DoZeR mögött a CSHU szavazásán. KODIAK azonban nem csak játékával vívta ki listánkon való szereplését, hiszen segített létrehozni az első BECUP LAN-t, valamint saját blogja mellett az index.hu-n keresztül is próbálja népszerűsíteni itthon az eSports-ot, ami olykor még vezércikkek formájában is helyet kap Magyarország egyik legolvasottabb hírportálján.


#12 – shiddy & macman

shiddy & macman még a GPS-ek idejében tüntek fel Magyarországon, mikor vendégszerepeltek néhány hazai LAN-on a kBYc színeiben. A magyar gyökerekkel rendelkező Tóth testvérpás akkoriban még az SK Gaming német squadját erősítette, és annak ellenére, hogy elismert játékosok voltak a német sceneben vállalták a magyar válogatottságot. macman ugyan elég hamar visszavonult az aktív játéktól, de shiddy azóta is több hazai NT meccsen próbálta előrébbgörgetni a magyarok szekerét, gyakorlatilag neki köszönhetően került oda egy szezonra Piki a hoorai csapatához, míg ő maga pedig tavaly a néme EPS szezon MVP-je (legértékesebb játékosa) lett a n!faculty színeiben.


#13 – LAMAs testvérek

Áldozatos munkájuknak köszönhetően jött létre, és alakult ki a hazai CS:Source közösség. Nem csak, hogy adtak a közösség tagjainak (cs2.hu), hanem cikkekkel és hírekkel is igyekeztek szolgálni őket éveken keresztül. Az OGC-s lapok első verziója nekik köszönhetően készült el, és ők voltak az elsők, akik segítő kezet nyújtottak annó, amikor a CSHU bajban volt a v2-s időszak vége felé. Gyakorlatilag nekik köszönhető, hogy akkor a második generációs CSHU a v3 korszakába léphetett.


#14 – iNTRO & JEZUS

JEZUS & iNTRO – feltétlenül le kell így is írnunk a páros nevét, hogy a köztük lévő egyetemes szeretetet ne érje csorba holmi sorrend miatt. Ők azok, akik már a GPS-es korszakban is napi szinten szállították nekünk az összefoglaló hangulatvideókat és interjúkat, pedig akkor még a YouTube közel sem volt annyira evidens, mi manapság. Kisebb kihagyás után, 2009-ben újra aktivizálták magukat, így tavaly is igyekeztek közelebb hozni egy hazai LAN hangulatát azok számára, akik nem lehettek ott a helyszínen személyesen. Kettejük munkássága azonban nem csak a filmimparhoz köthető, hiszen a CSHU hajnalán, mikor még divat volt custom mapeken játszani a public szervereken, ők tesztelték a pályákat, és mutatták be a hazai publicumnak az általuk jobbnak vélt darabokat. Ha habzik a szád attól, ha elváltják a de_dust2-t egy ismeretlen.bsp-re, akkor őket kell utálnod! iNTRO ezen kívül beállt a csalók ellen indított harc frontvonalába is, „skillmovie series” cikksorozatával, ahol kétes képességű játékosok produkcióit mutatta be a nagyérdeműnek, akik maguk dönthették el, hogy csal-e az illető, vagy sem.


#15 – Moltes

Moltes a csmoviek terén nyújtott munkásságával érdemelte ki a listán való szereplést, hiszen korábban több MMB-re is nyújtott be alkotást, valamint az ő nevéhez fűződik például a GPS 8 megnyitó filmje is. Az ok, amiért kiemeltük őt a hazai moviekészítő mezőnyből, hogy az ő munkái lettek a legismertebbek a külföldi movie-kedvelők körében Magyarországról, amivel segített a hazai skill terjesztésében is. A külföldi berkekben is egyik legnépszerűbb alkotásának a „kuLi movie” tartják, melynek a hanganyagáért jelölt volt a „Game Movie Awards 2008”-on is.

#16 – millAh

millAh még pornós karrierje előtt zsmill-ként érkezett a CSHU-hoz, aztán hamar ráunt a hírezésre, és amolyan multifunkcionális multimedia embere lett a haza CS scene-nek. Ez a kezdetekben néhány CSHU logó és illusztráció, valamint egy-két csmovie elkészítésében mutatkozott meg. Emellett neki köszönhetjük még a jelenlegi OGC-s lapcsalád designját, valamint a – hűséges csatlósával, ‘kezai’ Bélussal közösen készített – LAN-os videóinterjúkat is 2009 második feléből. Mindezek mellett szintén elismerésre méltó tény, hogy Photoshop tudását nem csak a CSHU, de a szebb időket is megélt GotFrag hasábjain is kamatoztatta korábban.


#17 – Pene & addam

Több moderátor és segítőkész ember is akad a fórumokon – természetesen valahogy mindig kevesebb a számuk, mint amire néha szükség lenne – de az ő párosuk munkássága mindenképp említésre méltó, hisz ezt ti is jeleztétek az elmúlt évek „CSHU Awards” szavazásain. Pene már igazi őskövület a Los Angeles-i állományban, korábban, mint hírező, majd később korrektorként segédkezett a CSHU-nál. Megfordult egy-két GPS-n is adminként vagy fotósként – azaz segített ahol csak tudott -, míg addam-nek is már évekre rúg a „munkaviszonya” az oldalnál, és munkásságát ti magatok is elismertétek, hisz az év fórumozója szavazáson a második helyre voksoltátok. Ezúton is szeretnénk megköszönni munkájukat!


#18 – OGC Staff

Gondolom már nem sokan emlékeznek arra, hogy egyszer majdnem ancients.hu-vá változott a CSHU, azonban időben megjött a srácok esze, és akira helyett inkább az OGC ajánlatát fogadták el, azóta két új motort is kifejlesztett a stáb és számos új játékkal bővült a lapcsalád. Valószínűleg sok embernek evidens az, hogyha megnyitja a böngészőjét, akkor gyorsan bejön a szeretett kis lapja – CSHU – de ehhez több embernek is sok-sok munkaórát kellett beleölnie a szerver „hegesztésébe”, illetve optimalizálásába. Persze nem mehetünk el szó nélkül a folyamatosan futatott public illetve különböző Voice (mumble) szerverek mellett sem, amiket mindig igyekeznek a közönség igényeinek megfelelően üzemeltetni. Emellett természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy a folyamatos fejlesztések sem maradnak el a v4-el kapcsolatban, a Ti visszajelzéseitek alapján.


#19 – CSHU Staff

adrika, Awex, BANCi, Barany, cowk, CP, CyClotroniC, Dany, Deathunter, eks, Flek0, geri, iNTRO, JEZUS, Jet Pack, kezai, Lee, Mc, micskov, millAh, moli, mrd, nepellenseg, Peza, Rozsó, salak, Sanci, Titoka, tybalt, V@mpire, Wizo, ZENITH, z0ty, Zulu – és még sokan mások, akik az elmúlt évtizedben segítettek LAN-ról netes ligára, hírről cikkre információhoz juttatni titeket, legyen szó akár külföldi, akár hazai eseményről. A CSHU Staff-ja természetesen nem csak a hírezőkből áll, de meg kell emlékeznünk a képkészítőkről, fordítókról, külsős munkatársakról, moderátorokról, és mindenkiről, akinek a neve még csak fel sem bukkant az oldal hasábjain, mert lehet, hogy egy csavart húzott meg a szervergépben. Többek között az ő munkájuknak köszönhető, hogy van egy olyan oldala a hazai CS közösségnek, ahol nem csak a hazai eseményeket vitathatják meg, hanem a külföldiekről is tájékozódhatnak anyanyelvükön. Ezen felül több külföldi neves csapatot sikerült megszólaltatnunk, amig nem csak magyarul, de angolul is publikálásra kerültek, mind a cshu, mind pedig egyéb külföldi siteokon. Valamint ne feledkezzünk meg a CSHU oldalát ért nemzetközi megtiszteltetésről sem, hiszen olyan siteokat megelőzve jutottunk be a világ 10 legjobb eSports siteja közé „Coverage” kategóriában, mint a a GotFrag, a Fragbite.se, a Cadred.org, a GosuGamers, a fnatic.com, az ESReality vagy a rakaka.se.

 


#20 – CSHU LAN Coverage Team

 

A napi rutin mellett, kiemelkedő figyelmet igényeltek/igyényelnek a LAN-os közvetítések. A mutatott statisztikák alapján titeket ezek az események érdekelnek a legjobban, illetve nekünk is ez jelenti az 1-1 napra leosztott legtöbb feladatot. Az elmúlt évtizedben rengeteget változott a LAN-os közvetítésünk, amiket igyekeztünk mindig a Ti igényeitekhez mérni. Kezdetben csak az eredmények kerültek fel az oldalra a HLTV IPk-kel, később már közültünk interjúkat a helyszínről, majd felvetésképpen esélylatolgatások jöttek, valamint LAN előtti és utáni interjúk is, egy-egy összefoglaló cikkel fűszerezve. Napjainkban már elengedhetetlen jóformán a liveblog funkció, a temérdek kép, a shoutcast, és a LAN utáni hangulatvideó is, és természetesen a már korábban megszokott funkciók mellett. A tavalyi év végén igazi újítással is szolgálhattunk, hisz először az ICL Winterről sikerült saját videostreammel is jelentkezni egy eseményről. Gyakorlatilag majdnem minden hírezőnk megfordult egy-egy LAN-on az elmúlt évtizedben, hogy segítsék a munkánkat, viszont mindenképp kiemelném a legutolsó év nagy segítőit: adrika, anee, BANCi, CyClotroniC, Dany, iNTRO, JEZUS, Peza, Sanci, ZENITH.

 


#21 – GPS Core Team

 

Tagok: Gody, Sanci, Peza, Vudumen, Pepe, Criminal, Vidg, Malacka, Pinky, Spy. Gody igyekezett minden posztra – saját szakterületükről – profi embereket összegyűjteni, ám nem volt elég csak a szakértelem, még szükség volt egységes elhivatottságra, illetve „fanatizmusra” is ahhoz, hogy olyan magas színvonalú versenyek jöhessenek létre mint a GPS 5-6 vagy a GPS X. Számos olyan megoldást honosítottak meg, ami nélkül egy hazai verseny már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne. Képzeljétek például azt, hogy a korábbi WCG kvalikon vagy EarthQuake -en a szerverek tele voltak pakolva mindenféle pluginnal – wwcl, modelchecker, soundcheck stb… -, vagy hogy a szabályok semennyire sem követték a nemzetközi normákat, illetve, hogy a hálozati megoldások is hagytak néha némi kívánni valót maguk után.


#22 – BECUP Team

Kezdetben még a GPS versenytársaként lépett be a hazai LAN piacra, azóta viszont inkább hiánypótlóként próbál meg tevékenykedni a magyar eSports világában. Igyekeznek a korábbi évek hagyományait továbbvinni, és hasonlóan magas színvonalon tartani a hazai versenyeket rendezvényeik által. Igaz van még hova fejlődniük, illetve mit javítaniuk, de a kellő potenciál megvan bennük az eddig mutatottak alapján.


#23 – IDG Hungary

Akkor tudjuk meg, hogy mennyire is fontos valami, amikor már nincs. Ez sajnos sok mindenre igaz. Amikor még voltak WCG kvalifikációk itthon, nem sok dicsérő szóval lehetett illetni sem a szerverőzőket sem pedig a versenyt, hisz elég hamar színre lépett a GPS team, akik bőven magasabb minőségen tudtak már akkoriban is szolgáltatni. Viszont sajnos jó pár éve egy magyar Counter-Strike csapat sem tudja képviselni országunkat az évente rendezendő „világbajnokságon”, aminek a hiányát elég keményen megérezte kicsiny közösségünk. Feltehetőleg ma már kevesen vernék az adminpultot a szerverek minőségét kritizálva, ha ismét lehetőségük adódna a világ egyik legnagyobb LAN-sorozatán bizonyítani a legjobbak között.


#24 – Pixel

Az elmúlt évtizedben egy komoly újítás volt a perifériatesztek bevezetése. Igaz többször eltűnt egy rövid időre, és több cég is igyekezett beszállni a rovat futtatásába, de egy kivételével, hamar feladták a próbálkozást. Ez az egy pedig a Pixel Kft, aki napjainkban is azonnal képes telefonálni, hogyha egy új termék érkezik a boltba. Ők voltak azok, akik igyekeztek csapatokat is támogatni korábban, illetve olyan komolyabb kezdeményezések mögé is odaálltak, mint például a CSHU-CS vagy a legutóbbi ICL.


#25 – Olvasók

Végül, de nem utolsó sorban a CSHU olvasói is sokat tettek a közösségért, hiszen a fenti pontokban kiemelt emberek munkái csak arra voltak jók, hogy összefogják a scene erre éhes tagjait, és egy olyan helyszínt biztosítsanak nekik – a korábbi évek IRC csatijai és az utóbbi évek Ventrilo szobái mellett – ahol megvitathatnak egy-egy hazai vagy külföldi eseményt, vagy csak előhúzhatnak egy-két F/D és DM statisztika mutatót 4-5 éves LAN-okról, ha éppen kampányolni támadt kedvük. Részben aktív olvasóinknak és fórumozóinknak köszönhető az is, hogy még ennyi év után is van kedve és energiája a legtöbb embernek csinálni azt, amit évekkel ezelőtt elkezdett. A motiváción kívül pedig szintén említésre méltó mindaz, amit a fórumokon, klánhírek formájában, vagy a v4 óta már blogjaitokon is produkáltok az oldalon. Legalább ekkora aktivitást kívánunk nektek a következő 10 évre is!