123 En ungersk kille: rape Téma: Counter Strike

A napokban dőlt el, hogy ki legyen a 2010-es kapitánya a magyar Counter-Strike válogatottnak. Három pályázat érkezett a Sanci által kiírt posztra, melyet végül DSt nyert el.

A pályázatok nem sok innovációval, újítással hozakodtak elő, azonban a közösségnek mégis megakadt a szeme egy ponton, mellyel majdnem az összes –akkor még- kapitányjelölt előhozakodott. Ez a pont nem egy új irányelv, taktikai vezérfonal, netán „testületi” felépítés volt, hanem egy új játékos: {#hu} rape.

Börzsönyi „rape” Dániel a hetekben tett szert nagyobb ismertségre a szcénán belül, okán annak, hogy a nemzetközileg jegyzett  Begrip játékosa lett –igaz csak rövid ideig. Mindeddig a közösségünk nagyobb része nem hallotta nevét, bár az elit berkekben tisztában voltak képességeivel.

A válogatott és a Begrip kapcsán előtérbe kerülő játékos Malmőben lakik egy nyugat-déli svéd városban, tehát a CS őshazájában. Vajon hogyan gondolkodik egy olyan játékos, aki egy teljesen más közegben nőtte ki magát, teljesen más körülmények és játékosok között töltötte a kezdeti éveit. Börzsönyi „rape” Dániellel beszélgettem…

 

„En ungersk kille” azaz egy magyar srác

 

…milyen az idő most Malmőben, esik, fúj?

Igen fura az időjárás itt Malmőben, egyik pillanatban süt a nap, a másikban meg már havazik, ma éppen egy vihar kering errefelé.

Hogyan kerültél oda? Mindig ott éltél?

Itt éltem mindig is, azonban a szüleim Magyarországon születtek és nőttek fel. Édesapám pécsi, anyám pedig székesfehérvári.

Szoktál Magyarországra látogatni?

Persze, legutóbb éppen tavaly voltam, 2009-ben a barátnőmmel úgy 3-4 napig, nagyon tetszett neki az egész.

Több rokonom is él ott, a nagyszüleimnél laktunk, sajnos azonban egy családi tragédia történt náluk a közelmúltban. Azonban nagyon szeretek ott lenni, mindig roppant pihentető.  Sokkal szabadabb lehet az ember, mint Malmőben, olyan érzés, mintha bármit megtehetnél, amit csak akarsz, és senkit nem érdekelne :D.

Össze tudod hasonlítani a két országot? Gondolok itt az emberek viselkedésére, moráljára. Mondj pár szót a svéd életről.

Ez egy nagyon összetett kérdés, nehéz lenne összevetni a két helyet. A két ország nagyon különböző.

Itt sem minden problémamentes: Svédországban rengeteg, de rengeteg külföldi van, akik azért érkeztek, hogy itt éljék le életüket, azonban nekik nagyon sokszor nincsen munkájuk, ugyanakkor a kormány rengeteg pénzt fizet nekik, ennek ellenére ők nem tesznek semmit, csak ülnek az apartmanjukban és tönkretesznek mindent. Ezzel pl. nem lehet mit tenni, de nem is jó erről beszélni.

Viszont eközben, ha én egy sört, cigarettát vagy bármi hasonlót szeretnék venni, akkor igazolványt kell vinnem magammal, szinte mindenhez személyi kell, még egy energiaitalhoz is, teljesen megbolondul tőle az ember. Viszont Magyarföldön ez sokkal lazább, ahogy írtam is korábban.

19 évesen itthon általában még tanulnak az emberek, gondolom ez nálatok is így van, hol tanulsz?

 

Húsz éves leszek három hónap múlva, nemrég végeztem a középiskolával. Jelenleg nem dolgozom és otthon élek. A suliban egyébként rengeteget tanultam grafikai dizájn dolgokat.

Minek készülsz? Mi lesz belőled, ha majd egyszer felnősz? Van valamilyen álommunkád?

Jelenleg még csak ott tartok, hogy találjak egy teljesen egyszerű munkát magamnak, de ez nem túl könnyű mifelénk. A jövőm nem igazán az én kezemben van, amennyiben „álommunkáról” beszélünk. Próbálom kitalálni, hogy mihez kezdjek, mit csináljak, azonban ha nem sikerül semmit sem találnom, akkor 2-3 hónap múlva visszamegyek a suliba tanulni, szerezni egyéb fokozatokat, aztán irány az egyetem.

Magyarországon a gazdasági világválság igencsak érezteti hatását, nálatok mi a helyzet ezzel kapcsolatban?

Itt nálunk Svédországban ez nem volt annyira erős hatású. Mindig is erős volt a gazdaságunk, természetesen sok ember vesztette el az állását az utóbbi időszakban, azonban ez nem volt annyira intenzív, mint más országokban.


Hogy és mikor kerültél kapcsolatba a CS-vel?

2003 körül kezdtem el játszani, én és egy barátunk hazafelé sétáltunk a suliból, amikor arról mesélt, hogy van egy új játéka, a Counter-Strike. Elmentünk hozza és botok ellen játszottunk. Nagyon tetszett már ekkor, azonban 2-3 nap múlva elkezdtünk járni lanklubbokba és rengeteget lógtunk public szervereken. Egy évvel később megkaptam az első számítógépem és fel is raktam a CS 1.5-öt :D.


Mi az, ami kiemelte a CS-t a többi játék közül, miért pont ezzel kezdtél el játszani komolyabban?

Mindig is a CS volt a kedvenc játékom, ez nyújtott olyat, amit a többi játék nem tudott. Hihetetlen, amikor játszol már 5-7 éve és még mindig tudsz újat tanulni szinte bármikor. Sosem lehet megunni és mindig tud újat mutatni. Ezért ragadtam le ennél és döntöttem a komolyabb játék mellett.


„körülöttük rengeteg rajongó zsongott, király volt ezt látni…

 

Svédországban hogyan viszonyul az átlag társadalom a cyber-sportokhoz? Ott jóval nagyobb csapatok vannak, híres játékosok, létezik hasonló játékos-kultusz, rajongás, mely mondjuk a sportolókat övezi?

Itt Svédországban aránylag rendben van a cyber-sport kultúra, vannak versenyek, események, igaz összehasonlíthatatlan Kínával a dolog.  A pro játékosok is teljesen átlagos emberek, csak azok ismerik fel őket, akik szinten játszanak a CS-vel, semmi egetverő nincs ebben.

 

Még kezdő korodban volt valamilyen tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Találkoztál-e valamilyen profi, híres játékossal, aki hatással bírt rád?

Versenyen kívül nem igazán találkoztam sosem híres játékossal, azonban igazán király volt látni őket játszani, ahogy körülöttük rengeteg rajongó zsongott, illetve mögöttük álltak és nézték, ahogy játszanak. Ez az, amit én is akartam, aztán elkezdtem játszani és gyakorolni :D.

Mutasd be légy szíves a pályafutásodat, lépésről lépésre.

Oké, ahogy mondtam 2003 körül kezdtem el játszani, komolyabb módon úgy 2004-ben, azonban ekkor még abszolút kezdő, amatőr játékosként. Első versenyem 2006-ban volt egy igen nagy rendezvényen, sok nézővel és játékossal, ha jól emlékszem, akkor a 13-16. helyezést sikerült elérni, ami akkor nekünk egy hatalmas sikernek számított, előtte még sosem volt ilyen eredményünk.

Aztán időközben kinőttem az akkor játszópajtásaimat, aztán elindultam a saját utamon, igyekeztem megtalálni a saját játékomat. Ahogy egyre többet és többet játszottam, úgy alakult ki bennem a szenvedély is az egész iránt.

Aztán 2008-ban volt először lehetőségem bebizonyítani a játéktudásom és rátermettségem egy jó csapatban. Ezen csapat előtt csupán csak mixekben múlattam az időt és ilyesmi, aztán csatlakoztam az első igazán nagy csapatomhoz az ATS-hez (AndThenSome). Ilyenkor olyan oldschool játékosokkal játszottam együtt, mint PedRo, godlike, zneel és Myzko. Roppant motiváltak voltunk és éhesek a sikerre. Szinte mindent megnyertünk online, és harmadikok lettünk az akkori IOL Season 1-ben, ahol az SK diadalmaskodott és a Giants lett a második.

Majd a csapat feloszlott különböző gondok miatt, néhányan úgy döntöttek, hogy felhagynak a játékkal, páran pedig más csapatban folytatták, pl. zneel, aki később a Begrip/SK-ban tolta, míg jelenleg a H2K-ban játszik. Ekkor én egy kicsit kevesebbet próbáltam játszani, igaz időközben csatlakoztam a Volt Gaming-hez, sajnos csak két hónapig tartott, de egész jó eredményeket értünk el.

Miután a Volt-os kaland véget ért, tartottam egy szünetet, 2009-ben tényleg úgy gondoltam, hogy abbahagyom a játékot, be is iktattam egy jó féléves távollétet, mert időközben megismerkedtem a barátnőmmel, akivel akkor (és most is) nagyon dúlt a szerelem.

Aztán egyszer egy haveromnál megnéztünk egy CS-s filmet, és azonnal megjött újra a kedvem a játékhoz. Visszatértem és rengeteget játszottam, főként mixekben.

Részt vettünk versenyeken is, a legutolsó lanom a svéd WCG kvalifikáció volt, ahol a csapatom felállását a pronax, Xizt, lidde, ollofm és rape ötös alkotta, sikerült megszereznünk a 4-6. helyezést. Ezután folytattuk a játékot, sikerült a H2K-t is elvernünk még mixként, ekkor kezdtünk el beszélni arról, hogy ideje lenne egy csapatot alapítani.

Ez nem történt meg, mivel nem sokkal a verseny után ők egy új csapatot alakítottak (BARBARR, pronax, lidde, Zyppe és Xizt). Miután csatlakoztak a Begriphez, megkaptam az esélyt, hogy velük,  a Begripben bizonyítsak, de úgy 10 nap után azon találtam magam, hogy kikerültem a line up-ból. Ők a maguk részéről lehet, hogy jól döntöttek, hisz a MYM-ből igazoltak játékost, azonban szerintem jobban is kezelhették volna a problémát, hiszen a Fragbite-on olvasva szembesültem vele, hogy már nem vagyok a csapat tagja.

Összegezve ezek voltak a komolyabb csapataim: ATS, Begrip, Volt Gaming, Syndicate, Games4u.

Melyik volt a legnagyobb élményed a játékkal kapcsolatban?

Ez talán egy malmői lanon lehetett még régen, melyet LundaLAN-nak hívtak. Teljesen ismeretlen játékosokkal játszottam együtt, de mégis sikerült a második helyet megszereznünk, és olyan remek csapatokat vertünk el, amikben GeT_RigHt vagy ArcadioN játszott… Azelőtt sosem végeztem ilyen magas helyezésen, talán kivéve egy dán versenyt, ahol a harmadikok lettünk, 14-16-ra kikapva az mTw-től.

„szeretnék profi játékos lenni, de nem fogok ezért mindent feladni”

Milyen egy nagy verseny Svédországban? Melyik és mekkora volt a legnagyobb, amin szerepeltél?

A legnagyobb verseny itt nálunk a Dreamhack, ez volt a leghatalmasabb, amin szerepeltem.  Emellett 2-3-szor voltam WCG kvalifikáción, illetve Kode5 selejtezőn.

Mik a terveid, szeretnél profi játékos lenni?

Ha megkapom a lehetőséget, hogy professzionális szinten játsszak, akkor természetesen élni fogok vele, de nem akarok mindent feladni ezért.

Mit tartasz az erősségednek a játékban? Milyen a stílusod, mit várhatnak tőled a nézők?

Hmm, általában igen offenzív játékos vagyok, szeretem meglepni az ellenfeleket játék közben, illetve igen jól lövök. Amennyiben nézni fogtok majd, akkor remélem, hogy sok-sok fejest láthattok :D.

Mik szerinted a CS-nek a legfontosabb aspektusai, részei? Melyek szükségesek a sikeres játékhoz?

A kommunikáció a legfontosabb része a játéknak, aztán a taktikai jártasságok és az aim.

Ahhoz, hogy sikeres légy, ezeknek mind benne kell lennie a csapatodban és annak játékosaiban. Sokat kell kommunikálnod, ismerned kell a taktikákat, stratégiákat, illetve az sem árt, ha van melletted pár crazy aimer is. Szerintem ezek szükségesek egy jó csapat létrehozásához, természetesen a normális emberi viselkedésmód is fontos.

A magyar válogatott kapitányi posztjáért kiírt pályázat során került bele a köztudatba a neved, na meg a Begrip kapcsán.  Nem zavart, hogy előtte nem nagyon ismertek, míg pl. macman és shiddy külföldiként is nagy ismeretségnek örvendtek hazánkban?

Nem igazán volt látókörömben az NT-ben való játék, azonban többször játszottam olyan mixekben, ahol rmL, DSt, niuk és hasonló játékosok játszottak, sőt a gNu-ban is játszottam egy pár meccset, igaz nem hiszem, hogy az túl komoly próbálkozás volt. Miután DSt látta, hogy jól játszom, így egyre többet és többet toltuk együtt, eközben meg folyamatosan tárult fel elém a magyar játékosok kavalkádja, így sok emberrel játszottam együtt, ilyen volt többek között SoniC is. Azonban csak később ismertek meg többen, sokan írtak is, hogy sok sikert az NT-ben, vagy a következő csapatomban.

 

„DSt egy nagyon jó játékos, igaz ezt sokszor ő maga is hangoztatja”

DSt lett az NT kapitánya. Mit gondolsz róla? Akár mint játékos, akár mint ember. Itthon, Magyarországon szinte mindenki elismeri a játéktudását, azonban a személyisége nagyon megosztja a közösséget.

A személyes tapasztalatom alapján én örülök, hogy ő lett a kapitány, mert ő egy nagyon jó játékos, igaz ezt nagyon is sokat hangoztatja, de hát kell az önbizalom a CS-ben. Kellően vakmerő, jókat mond és jól gondolkodik, természetesen nagyon jól is lő, azonban mint ember nem igazán ismerem, még nem találkoztam vele, de tény, hogy erős személyiséggel rendelkezik :D.

Mi lesz a válogatott felállása? Van bármiféle terved, célod, elvárásod a csapattal szemben?

Úgy néz ki, hogy így fogunk nekikezdeni a gyakorlásnak: DsT, niuk, shiddy, sml és én.  Szeretném, ha nagyon jó eredményeket érnénk el, kevés vereséggel.

Ismerőseid hogyan fogadták a hírt, hogy ilyen hirtelen bekerültél a magyar válogatottba?

Izgatottan fogadták a hírt, örültek neki, hogy az NT csapattal játszhatok, és nagyon várják, hogy kicsit odavágjunk a többi országnak.

 

Szerinted nem lesz gond a kommunikációval a mérkőzéseken? Te is hangsúlyoztad, hogy ez igen fontos része a játéknak.

Nem lesz ezzel probléma, nem félek tőle. Ahogy mondtam is, már nem először játszom magyarokkal, ismerem az elnevezéseket, minden oké lesz.

Hogyan gondolkodsz a magyar játékosokról, illetve mi az általános vélekedés a svéd szcénában a magyarokról?

Nos, a svédek nagyjából annyira tartják a magyar játékosokat, mint a svéd középmezőnyt, nagyjából ide lövik be őket, sajnos ez az igazság. Nem igazán van tapasztalatuk a svédeknek a magyarokkal kapcsolatban, ezért nem tartják őket túl jónak.

Mesélj valamit a Begrip által használt kontraktusról, ha egy Begrip játékos vagy, kapsz valami fizetséget, pénzt vagy bármilyen honoráriumot?

A szerződéssel kapcsolatban nem tudok mit mondani, én nem kaptam ilyet, csak az IOL-ban (Inferno Online, híres lanklub Svédországban –a szerk.) egyeztettünk erről

 

Begrip, ez egy Magyarországon is nagyon ismert csapat, hogyan kerültél oda, és miért csak ilyen rövid ideig?

Pronaxot már négy éve ismertem, több csapatban is játszottunk együtt korábban, volt közös múltunk tehát. Lidde-t kirúgták, illetve Zyppe elment a H2K-ba. Pop és én kerültünk a helyükre. Azonban sajnos felraktam a Windows 7-et, folyamatosan lagoltam és nem igazán ment a Ventrilom sem és ilyesmik, és ebben a 10 napban alig gyakoroltunk együtt a Begrippel csak 2-3 alkalommal, mert pop internete sem működött rendesen. Nem igazán ment a csapatnak a játék ezeken a gyakorlásokon, igazából teljesen összevissza toltuk, taktika és mindenféle komolyság nélkül. Aztán egyszer csak látom a Fragbite-on, hogy moddii került a helyemre, nekem pedig még csak nem is szóltak, egy üzenetet sem kaptam…

„De nem baj, most itt az új kihívás, amit az NT jelent, de természetesen csapatot is nézek majd, de ígérhetem, hogy az első mindig is a nemzeti válogatott lesz!”