123 A Wii használata segíthet az időseknek Téma: Érdekes

A Bajor Diakónus Szolgálat és az Erlangeni Egyetemi Klinika munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire segíthetik a konzolok az idős betegek felépülését. A két szervezet szakemberei összesen négy hónapon keresztül tanulmányozták a Nintendo Wii konzoljának idősekre gyakorolt hatásait.

Megállapították, hogy az eszköz képes javítani az idős emberek mind szellemi, mind pedig fizikai állapotán. A Bajor Diakónus Szolgálat és az Erlangeni Egyetemi Klinika programjának keretében a hochfrankeni diakóniához tartozó három intézmény lakói összesen 12 héten keresztül játszhattak a Wiivel. Leggyakrabban dartsot játszottak, emellett teniszeztek és bowlingoztak. A résztvevők választhattak, hogy egyedül, egy társukkal közösen vagy egy csoportban tevékenykednek. Az eredmények a szakembereket is meglepték.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a konzol használata az emberek kognitív képességeit is pozitívan befolyásolta” – jelentette ki dr. Ludwig Markert, a Bajor Diakónus Szolgálat elnöke. Ezt alátámasztották az Erlangeni Egyetemi Klinika kutatói is, akik szerint a titok nyitja a konzol felépítésében és működési elveiben keresendő. A felhasználóknak ugyanis az egész testüket, de legalább egy részét mozgatniuk kell játék közben és ez jótékony hatással van az izmokra, ugyanakkor mivel a konzollal ülve is lehet játszani, így a használata a mozgáskorlátozottak számára is vonzó.

Elmar Gräßel professzor, a klinika munkatársa szerint a következő lépés egy átfogó hatástanulmány elkészítése lenne, aminek segítségével konkrétan ki lehetne mutatni, hogy az eredmények kiknél jelentkeznek. A programot a bajor szociális minisztérium támogatta és az idősek 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen használná hosszú távon is a Wii-t.