123 17 éves hibát javít a Microsoft Téma: Counter Strike

A havi rendszerességgel megjelenő javítócsomagban összesen 25, köztük öt „kritikus” hibára érkezik megoldás. Elsőként a Windows NT 3.1-es verziószámú operációs rendszerben jelentkező hiba az azóta kiadott csaknem valamennyi Windows verzióban megtalálható, adta hírül a BBC.

A Google biztonsági szakembere, Tavis Ormandy januárban fedezte fel ezt az „ősi” biztonsági rést, amely egy olyan segédprogramhoz kapcsolódik, amely a korábbi, MS-DOS-t (a Microsoft lemezes operációs rendszerét) igénylő programok futtatását tette lehetővé a jelenlegi Windows szoftverkörnyezetben.

Ormandy annak a módját is megtalálta, hogy ezt a biztonsági rést miként lehet kiaknázni a Windows XP, a Windows Server 2003 és 2008, valamint a Vista és a Windows 7-es változatában.

A februárban megjelenő javítócsomagban megoldás érkezik arra az öt kritikusnak nevezett hibára is, amelyeket a hackerek együttesen kihasználva a megtámadott gép fölött akár át is vehetik az irányítást.

A Microsoft szoftvereinek sebezhetőségével kapcsolatos aggodalmak a Google elleni támadást lehetővé tévő – az Internet Explorer hibájára épülő Aurora kódnéven elhíresült – súlyos biztonsági rés kapcsán láttak napvilágot. Az eddigi adatok szerint az Aurora támadókóddal közel 30 amerikai cég ellen, köztük az Adobe és a Google ellen indítottak támadást. A hibát január 21-én kiadott javítócsomagjával sikerült elhárítani, a Microsoft továbbá azt tanácsolja, hogy a felhasználók rendszeresen használják a szoftverfrissítéseket.