WCG Kvalifikáció nyomában Téma: Counter Strike

WCG kvalifikációt ide? Mégis minek? Mennyiért? Kiknek? Inkább a World Cyber Girls…

Látom az ideális körülmények cikkben is sikerült előkeríteni az örökzöld slágert, a WCG kvalifikációt. A legutóbbi langyőztes Xplod vetette fel, hogy 10 ember kiutazását nyugodtan kifizethetné a rendezvény főszponzora, hisz mi az nekik.

Egyes mendemondák szerint, a WCG kvalifikációs licensz elég borsos árú. Nem úgy működik, mint például, egy korábbi CPL vagy ESWC szerződés, hogy kifizetsz X dollárt, és kiviszed a csapatod. A koreaiaknál, játékosonként kell fizetni, körülbelül fél millió forint per játékos, függetlenül attól, hogy ő éppen kövér vagy sovány, illetve CSzik vagy Warcraftozik. Ehhez a költséghez, még hozzájön az útiköltség is, ami ugyebár elég random tud lenni, hisz minden évben máshol rendezik meg a nagy megméretetést.

Lehet azon filozofálgatni, hogy mekkora pénz ez egy akkora cégnek, mint mondjuk a Samsung, igazából bakfitty. Viszont azt is csiripelik a madarak, hogy a vezető marketinges szakember ennél a cégnél finoman fogalmazva nem rajong a számítógépes játékokért, ezért nem nehéz elképzelni, mennyivel szívesebben fizeti ki éppen ezt a 2,5-3 millió forintot, bármilyen más esetleg még jövedelmezőbb marketing tevékenységre. Persze most a sok kis elvakult fanatikus, biztos verni fogja a billentyűt, de gondoljon már bele, mégis mekkora marketing értéke van egy alig pár százas szűk magnak, ezres olvasóbázissal maga mögött? Akik mondjuk még a színpadi döntön is képesek egymás mamáját repedtsarkúnak nevezni, jól hallható, vagy látható módon? Nem utolsó sorban még hozzátehető, hogy az eddigi tapasztalatok alapján, maximum várost nézni mentek ki a csapatok. Fele ennyi pénzből, pár elvetemült „Cybergirlt” is meg lehet venni kilóra, hogy lenge öltözetbe kellesse magát a színpadon, hagy csorgassa a nyálát a 12.000 kis hétköznapi játékos tini. Az más kérdés, hogy ebben a versenyben 10x nagyobb bunda van évek óta, hisz először egy töltött galamb, másodszor egy Gamestar moderátor, harmadszor meg BB üdvöskéje nyert, aki véletlenül épp a főszervezővel alapított egy közös szervezetet. Ezektől az apró pletykáktól eltekeintve, mégis sokkal jobban eladhatóbb, és még lehet megtérülőbb befektetése ez a támogatónak, mint egy CS-s vagy Warcraftos kvalifikáció.

A matuzsálem főszerkesztő szerint, persze van még remény, hisz a fentebb említett hírben ezt kommentelte:
„Egyes nem megerősített infók szerint, az idei BGS-t látva mind a samsung mind pedig más nagyobb kaliberű cégek, igencsak meglepődve tapasztalták, hogy mégis mekkora az őrület egy ilyen verseny iránt ( 12k ember volt kint a BGS-n összesen) és ha a fifások jól szerepelnek (ezt nem fogalmazta meg senki pontosan), akkor jóval nagyobb esély van itthon egy teljeskörű kvalira mint az elmúlt években volt.”
Vajon mit takar az a jó szereplés? A csoportból kijutás? Vagy talán a fifát itthon magasabb szinten játszák mint a CS-t mondjuk és talán még egy dobogós hely sem elérhetetlen? Igazából, szerintem ez már csak marketing fogás. Nem vagyok egy foci rajongó, ahogy a játékot, és játékosokat sem ismerem, de nem hiszem, hogy reális esély az aranyérem megszerzése, innentől kezdve pedig bármikor lehet überelni az elért eredményt, hogy mi ennél komolyabbra gondoltunk…

Mindenesetre én alapból nem értem azt a hozzáállást, hogy itt felesleges játszani, mert nincs kvalifikáció. Külföldi rendezvények most is vannak elég csak az Arbalet Cupot, a GunGame-t vagy a Kode5-t említeni, és persze ott vannak még az ESL meccsek. Ezektől senki sem tartja távol a magyar csapatokat, bátran lehet szedni a sátorfákat és elindulni ilyen versenyekre.
Akira fogalmazott meg hasonló gondolatokat még a Becup elötti interjújában, ami nagyvonalakban azt tartalmazta, hogy ezért a színvonalért, mégis miért fizessen ki bárki is dollár ezreket, vagy forint százezreket?